Адвокати сумніваються в доцільності призначених Бекірову препаратів / скріншот - Facebook, ATR

Кримськотатарському активістові Едему Бекірову, якого окупанти в Криму звинувачують у незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки, не допомагає призначений після медичного огляду інсулін.

Через це у політв'язня зберігається підвищений рівень цукру в крові, а також з'явилися болі в серці, пише Крим.Реалії з посиланням на адвоката Ісляма Веліляєва.

"Сьогодні я відвідав Едема Бекірова в СІЗО. Він постійно скаржиться на здоров'я. У нього постійно високий тиск і рівень цукру. Це при тому, що йому три рази в день роблять ін'єкцію інсуліну. Раніше, коли він брав таблетовані препарати від цукру, вони йому допомагали - рівень цукру був у межах норми. Крім того, через те, що йому колять інсулін, у нього з'явилися болі в серці й задишка. Інсулін, як відомо, дає навантаження на серце. Спить він все так само - сидячи, так йому легше", - пояснив адвокат.

Відео дня

Читайте такожСтан здоров'я кримського політв'язня Бекірова погіршується (відео)

У зв'язку з цим захист сумнівається в доцільності призначених Бекірову препаратів.

"Виникають обґрунтовані сумніви щодо доцільності призначеного Бекірову інсуліну. Іншими словами, я роблю висновок - це пустишка. Поясню, як відбувається прийом інсуліну: він підходить до дверей, і через "кормушку" йому колють інсулін. Що знаходиться в цьому шприці він не знає, але ефекту від нього ми не бачимо. Що стосується кукси на нозі: вона не заживає. Усі необхідні матеріали, мазі, бинти йому передають рідні. Перев'язки він робить собі сам. Якщо виникнуть перебої в доставці бинтів і мазей, ситуація буде зовсім невтішною", - додав Веліляєв.

Захист планує домогтися вивезення Бекірова в одну з міських лікарень Сімферополя для повторного медичного огляду.

"На даний момент його потрібно везти в міську лікарню і робити повторне обстеження у ендокринолога, оскільки рівень цукру бажає бути кращим. За словами співробітників медсанчастини при СІЗО, наступне планове вивезення до лікарні на медичне обстеження може бути тільки через три місяці. Звісно, що очікувати таку кількість часу ми не будемо. Ми будемо щодня писати всілякі скарги й клопотання слідчому та керівництву СІЗО про те, щоб його якомога швидше вивезли в лікарню для огляду", - резюмував адвокат.

У російських окупантів поки не коментували заяву адвоката про стан Бекірова.

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Едема Бекірова на адмінкордоні з окупованим Кримом і вивезли в будівлю ФСБ РФ в Сімферополі.

Активіста звинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні понад 10 кг тротилу і 190 бойових патронів.

Йому нещодавно зробили складну операцію на серці, але не надають медичної допомоги. Також Бекірову ампутували ногу.

Наступного дня після затримання так званий "суд" у Сімферополі обрав Бекірову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в СІЗО до 11 лютого 2019 року.

15 січня уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова повідомляла, що Бекірова вивозили до Сімферопольської лікарні на медобстеження. 18 січня стало відомо, що Бекірова повернули до СІЗО, хоча його обстеження мало тривати два тижні.

23 січня голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що стан Бекірова різко погіршився.

Денісова переконана, що Російська Федерація приховує інформацію про справжній стан здоров'я Бекірова.