Райсуд Києва розглядає справу проти Крисіна за епізодом щодо протидії учасникам Євромайдану та катуванні / фото radiosvoboda.org

Новий адвокат "тітушки" Юрія Крисіна, обвинуваченого в протидії учасникам Євромайдану та катуванні, заявив відвід судді Дарницького райсуду Києва Ользі Просаловій на підставі того, що він вчився з нею в одній школі.

Як передає кореспондент УНІАН, на початку засідання суду стало відомо, що у Крисіна, на додачу до Євгена Солодка і Тетяни Гнатюк, з’явився новий адвокат – Валентин Рибін, відомий також як захисник у справі Савченко-Рубана, а також громадянина Бразилії Рафаеля Лусваргі, який воював на боці бойовиків на Донбасі.

Рибін на початку судового засідання заявив про відвід судді на підставі того, що він навчався разом з нею в одній із київських шкіл.

Відео дня

“Підстава заявлення відводу — є наше з вами особисте знайомство під час навчання у школі, а тому, з метою недопущення спотворення будь-яких відомостей щодо вас, я вважаю, що моя заява є вмотивованою”, - сказав Рибін.

Він також додав, що його шкільне знайомство з суддею може сприйнятися суспільством та журналістами як упереджена дія через особисті стосунки.

Читайте також"Ви працюєте за $100 кожен": охоронець Крисіна детально розповів у суді, хто в 2014 році керував "тітушками"

Рибін також додав, що він вчився з суддею в четвертій київській школі в Пуща-Водиці, тільки Просалова на рік старша.

Прокурор у справі Володимир Приходько у коментарі журналістам заявив, що такий відвід – це ніщо інше, як спроба затягнути справу.

"Я вважаю, що це дії, спрямовані на затягування справи, щоб в справу зайшов новий суддя і розпочав спочатку, з підготовчого судового засідання. Тому ми, звичайно, будемо заперечувати проти цього відводу, оскільки навчання в одній школі – це не підстава сумніватися в об’єктивності судді. Ми всі вчилися у школах та вузах, живемо в одному місті, і це не може впливати на рішення судді", - сказав прокурор.

Після того, як система розподілу справ визначить суддю, який розглядатиме відвід судді Просаловій, відбудеться судове засідання, де буде вирішено питання щодо відводу.

Довідка УНІАН. Дарницький райсуд Києва розглядає справу проти Крисіна за епізодом щодо протидії учасникам Євромайдану та катуванні. За даними слідчих, у січні 2014 року біля станції метро «Петрівка» «тітушки» викрали Владислава Іваненка, вивезли в лісосмугу у наметовий табір «тітушок» біля станції метро «Бориспільська» та катували, вимагаючи під відеозапис надати певну інформацію. Крисіну інкримінується залучення осіб до охорони табору «тітушок» та надання вказівок про вчинення протиправних дій стосовно потерпілого Іваненка. У цій справі також фігурував інший обвинувачений - Сергій Чемес. Дарницький райсуд Києва 3 вересня 2018 року затвердив угоду про визнання Чемесом вини та призначив йому покарання у вигляді трьох років та трьох місяців позбавлення волі. В даний термін також буде зараховуватися перебування Чемесом у слідчому ізоляторі.

В іншій справі - про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія - 22 грудня 2017 року Шевченківський районний суд міста Києва засудив Крисіна до 4 років позбавлення волі з відтермінуванням покарання на 2 роки. Крисіну інкримінували напад разом з іншими особами на Веремія. 13 червня 2018 року Апеляційний суд змінив вирок суду першої інстанції та призначив Крисіну новий вирок - 5 років реального позбавлення волі. Крисін визнав свою провину, але заявив, що до вбивства Веремія він непричетний. На початку жовтня Крисіна етапували до Торецької виправної колонії №2 для відбування покарання у справі про вбивство Веремія.

Також у Солом’янському районному суді Києва розглядається справа за обвинуваченням Крисіна у нападі на АЗС.