В Одеський морський порт сьогодні вранці увійшов американський ракетний есмінець USS Donald Cook (DDG75).

Як передає кореспондент УНІАН, корабель пришвартувався до причалу №16 морського вокзалу порту.

Згідно з повідомленням командування 6-го флоту США, есмінець прибув у рамках операції «Атлантична рішучість».

Мета візиту - зміцнення взаємодії з союзниками і партнерами по НАТО, проведення операції із забезпечення безпеки на морі і стабільності в регіоні.

Есмінець увійшов до акваторії Чорного моря ввечері 19 лютого і вже взяв участь у маневрах з фрегатом TCG Fatih (F242) Військово-морських сил Туреччини.

Передбачається, що подібні навчання будуть проведені й з кораблями Військово-морських сил ЗС України.

Читайте такожРосійські кораблі стежать за американським есмінцем у Чорному морі

На борту есмінця - до 56 крилатих ракет Томагавк» з дальністю дії 1,6 тис. км. Корабель також оснащений системою протиракетної оборони «Іджіс».

Згідно з повідомленнями російських інформагентств, після заходження Donald Cook в Чорне море в Національному центрі управління обороною РФ повідомили, що російські військові відразу почали відстежувати просування есмінця.

«Безпосередній контроль за його діями здійснюють малий ракетний корабель «Орехово-Зуєво» і розвідувальний корабель «Іван Хурс», - повідомили у центрі.

За попередньою інформацією, Donald Cook пробуде в Одесі до 27 лютого, включно.

Як повідомляв УНІАН, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Альянс вивчає можливість посилення своєї присутності в регіоні Чорного моря для підтримки України. Міністр оборони України Степан Полторак заявляв, що в 2019 році військові судна Альянсу майже щомісяця заходитимуть в українські порти.

18 лютого міністр закордонних справ Павло Клімкін анонсував візит кораблів НАТО до Одеси.