Замана прокоментував свою підозру у держзраді / УНІАН

Колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Володимир Замана, якому оголошено підозру у скоєнні державної зради, запевняє, що складав військову присягу на вірність українському народові.

Читайте такожПідозрюваний у держзраді Замана 21 рік служив у ЗСУ без складання присяги — Матіос

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в коментарі журналістам перед початком засідання Печерського районного суду міста Києва з обрання йому запобіжного заходу.

Відео дня

«Прийшли додому, зробили обшук. Запропонували проїхати. Це вранці було. Зараз я тут», - розказав Замана.

На питання, чи зачитали йому повідомлення про підозру, Замана відповів, що спершу було зачитано рішення про проведення обшуку. «Провели обшук, після цього дали підозру. Я на неї глянув, навіть не став розписуватися, не став читати: нижче моєї гідності читати ту дурницю, що там написана», - зазначив Замана.

Він також додав, що ні від кого не ховався. «Мене за 5 років ніхто навіть не запитав про те, що, де, до чого, як… А от прийшов час – треба було комусь таке рішення провести, показати, що виявляється, у нас злочинне угруповання було», - наголосив він.

Замана також запевнив, що складав військову присягу на вірність українському народові. Він додав, що прокурор під час допиту у справі над екс-президентом України Віктором Януковича запитував у нього, чи складав він присягу. «Я складав присягу. Я в 1993 році закінчив академію Військову академію Генерального штабу Збройних сил РФ, склав присягу, я був призначений на посаду і виконував обов’язки», - сказав Замана.

«Якщо я присягу не складав, то всі мої рішення, які я приймав,… не дійсні», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 лютого, головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що колишньому начальнику Генерального штабу ЗСУ Володимиру Замані оголошено про підозру у вчиненні державної зради (ст. 111 Кримінального кодексу України).

Матіос зазначив, що у 2013 році, перед початком агресії РФ, Замана скоротив 17 тис. осіб із лав ЗСУ, в тому числі більше 14 тис. військових, та розформував понад 70 військових частин і з’єднань переважно бойового та оперативного забезпечення. Серед іншого, додав Матіос, встановлено, що Замана всупереч прямій нормі закону про граничну чисельність ЗСУ у 2012 році скоротив чисельність армії на 5 тисяч боєздатних військових.

Також Матіос заявив, що Замана 21 рік служив у ЗСУ без складання присяги. «Вступивши до Академії Генштабу Росії у серпні 1990 року, Замана приїхав в Україну і приступив до служби, не склавши присягу народу України», - наголосив він.

Сьогодні, 25 лютого, Печерський районний суд Києва розглядає клопотання про обрання Замані запобіжного заходу. Підозрюваного не затримано, він перебуває у залі суду.

Довідка. Володимир Замана був начальником Генерального штабу — головнокомандувачем ЗСУ з 18 лютого 2012 по 19 лютого 2014.