Участь у засіданні візьмуть представники Мін’юсту / фото УНІАН

Сьогодні в Нідерландах відбудеться засідання Апеляційного суду м. Амстердам у справі про «скіфське золото».

Як повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України, про це заявив глава відомства Павло Петренко.

Участь у засіданні візьмуть представники Мін’юсту.

Читайте такожСпівробітниць маріупольського музею засудили за передачу 52 картин в анексований Крим

За словами Петренка, 15 лютого Україна подала додаткові докази, серед яких – експертний висновок стосовно питань застосування Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності 1970 року (далі - Конвенція ЮНЕСКО) професора Франческо Франчіоні та експертний висновок з питань міжнародного публічного права, які мають значення для розгляду справи, професора Ніко Шрейвера.

«Позиція держави Україна заснована, в першу чергу, на нормах міжнародного права, зокрема положення Конвенції ЮНЕСКО, та положеннях українського законодавства, що закріплюють право власності держави на спірні музейні об’єкти. Музей, в оперативному управлінні якого знаходяться музейні предмети, що складають державну частину Музейного фонду України, не має права розпоряджатися цими музейними предметами», - наголосив міністр.

Петренко нагадав, що на території Королівства Нідерланди знаходяться понад 565 музейних предметів колекції «Крим. Золотий острів у Чорному морі» з Музейного фонду України. Здебільшого це археологічні знахідки. Страхова вартість колекції – 10 млн євро.

«Експонати, що утримуються Музеєм Алларда Пірсона на території Нідерландів, підлягають поверненню на територію України з подальшою передачею на зберігання до Національного музею історії України», - підкреслив глава Мін’юсту.

Як відомо, 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама оголосив рішення щодо необхідності повернути експонати Україні. Суд визнав, що предмети спірної музейної колекції є культурними цінностями, які незаконно знаходяться на території Королівства Нідерланди. Суд наголосив, що музейні артефакти належать Україні, яка має право вимагати повернення музейної колекції на підставі положень Конвенції ЮНЕСКО.