Українські консули зможуть відвідати військовополонених моряків у Москві 13-15 березня / фото facebook.com/RomanTsymbaliuk

Українські консули отримали дозвіл 13,14 та 15 березня відвідати військовополонених моряків у московському СІЗО "Лєфортово".

Як передає кореспондент УНІАН, про це речниця МЗС України Катерина Зеленко сказала на брифінгу в Києві.

Зеленко висловила сподівання, що впродовж цих днів консул матиме змогу зустрітися з кожним військовополоненим.

Відео дня

Читайте такожЗахоплених РФ українських моряків можна вважати військовополоненими - ООН

"Втім, станом на 13 березня українська сторона досі не має жодної офіційної інформації і жодних медичних документів про реальний стан здоров'я українських військовополонених моряків", - наголосила Зеленко.

Вона уточнила, що українська сторона має лише "загальноописову інформацію, яка, на превеликий жаль, не дає об'єктивної картини про те, яким є їхній стан і якої допомоги вони потребують, яких медичних ліків і якого втручання, у тому числі оперативного".

"Тому ми вкотре закликаємо російську сторону замість того, аби призначати з психологами психіатричні експертизи, надати необхідні дані щодо стану здоров'я українських військовополонених моряків", - наголосила Зеленко.

Читайте такожСК Росії планує психолого-психіатричну експертизу ще трьох українських моряків (відео)

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» в Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня трьох поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

У січні Лефортовський райсуд Москви продовжив терміни арештів захопленим українським військовим до кінця квітня.