Читайте такожІрландське питання може поховати угоду щодо Brexit17 березня відзначається День святого Патріка / REUTERS

У всьому світі 17 березня щорічно відзначається традиційне ірландське свято – День святого Патріка. Цього дня ірландці шанують свого християнського покровителя, а для всього світу цей день став також днем ірландської культури та гучних гулянь.

Читайте такожЗакон не працює: у Києві вночі й досі можна купити алкоголь – експеримент

День святого Патріка супроводжується парадами, гучними гуляннями і танцями, важливою частиною яких стали традиційний ірландський ель та пиво.

УНІАН згадав історію та традиції свята, а також розібрався, як краще зустріти День святого Патріка в Києві.

Святий Патрік – історія

Святий Патрік став одним з найбільш відомих і шанованих християнських святих – його вважають покровителем не лише Ірландії але й Нігерії. При цьому, його шанує не лише католицька, але і низка церков східного обряду, а також англіканська та лютеранська церкви.

Попри це, достовірних біографічних даних про святого Патріка збереглося не так багато. Відомо, що він народився в Британії, в період між 371 і 415 роками, в романізованій родині диякона Кальпурніуса.

У 16 років він був викрадений розбійниками та проданий в рабство в Ірландію. Протягом 6 років він утримувався в рабстві як пастух. В цей час він здобуває віру і стає палким християнином.

Врешті-решт за допомогою віщого сну Патріку вдається втекти і повернутися до рідних. Але тоді він побачив ще один сон, в якому Бог розкрив йому місію – принести християнство до Ірландії.

Тоді майбутній святий знову вирушив на чужий берег, де багато років хрестив людей і проповідував свою віру. Водночас він займався самоосвітою. За переказами Патрік використовував трилисник конюшини, аби пояснити язичникам суть Святої Трійці.

Святий Патрік приніс християнство в язичницьку Ірландію / yaltakatolik.ru

Днем смерті святого вважається 17 березня, але достовірний рік його відходу з життя невідомий. Його місія в Ірландії мала небувалий успіх, і вже до VII століття він стає легендарною фігурою.

Чимало хто, при цьому, ставить під сумнів те, що Патрік був реальною людиною. Допускається, що це фольклорний персонаж - збірний образ християнських місіонерів, які вирушили в Ірландію у другій половині V століття.

Проте, більшість відомих даних про Патріка взяті з його творів латиною: життєписа «Сповідь» та викривального «Послання до воїнів короля Коротика», де він критикує жорстке поводження британців з ірландцями-християнами. Завдяки цим роботам, Патріка шанують також як засновника ірландської літератури.

Традиції на Святого Патріка

День святого Патріка, попри давню історію, став офіційним християнським лише в XVII столітті. Це одне з найбільш «зелених» свят у світі, адже зелений колір вважається в ірландців національним. Учасники гулянь намагаються використовувати зелений колір в одязі, а також кріплять до відворотів одягу зелений трилисник.

Хоч день святого Патріка і припадає на піст, в цей день церква знімає всі обмеження в їжі та випивку. Традиційні гуляння на Святого Патріка неможливо уявити собі без великої кількості алкоголю, музики й танців.

В ХІХ-ХХ століттях ірландці почали активно емігрувати та створювати діаспори по всьому світу. Таким чином традиція відзначати День Святого Патріка поступово поширилася по всьому світу.

День святого Патріка супроводжується гучними гуляннями / REUTERS

У всьому світі День святого Патріка сприймається як день ірландської культурної спадщини. Одними з його символів стали кельтські міфологічні персонажі – лепрекони. За переказами, ці маленькі створіння завжди зберігають десь горщик золота. Якщо лепрекона вдасться зловити, то у нього можна вивідати таємницю захованого скарбу. Але слід проявляти обережність – лепрекони хитрі і злопам'ятні, їм не важко обдурити занадто довірливу людину.

В День святого Патріка проводяться етнічні фестивалі та національні ірландські демонстрації.

День святого Патріка в Києві

День святого Патріка – чудовий день для любителів проводити час в пабах. Чимало подібних закладів готують до свята особливе меню і розважальні програми.

Одним із трендів останніх років на День святого Патріка стало «святкове» зелене пиво.

Цього року в столиці відбудеться благодійний пивний забіг St. Patrick's Day. Вартість участі у заході становить 300 гривень. Учасники пробіжать 10 км.

Крім того, 17 березня в Києві проводитиметься традиційний святковий парад. Збір всіх бажаючих намічений на 15:00 біля пам'ятника Тарасу Шевченку.

Учасників закликають брати з собою ірландські прапори, приходити в зеленому одязі або кілті. Вхід - безкоштовний.

У Docker Pub 17 березня буде грати київська група o'hamsters. Естетика та музика колективу ідеально вписується в тематику ірландських гулянь.