Половина українців хоче вступу до ЄС / фото УНІАН

49% опитаних українців вважають, що Україна має рухатися в напрямку вступу до Європейського Союзу.

Про це йдеться у переданих УНІАН результатах всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 14 по 22 березня.

Так, на запитання "Яким інтеграційним напрямком має йти Україна?" відповіді респондентів розподілилися наступним чином: вступ до ЄС - 49%; вступ до Митного союзу - 12,9%, неприєднання до жодного із союзів - 27,3%; важко сказати/відмова відповідати - 10,9%.

Відео дня

Читайте такожУкраїнці є світовими лідерами за рівнем недовіри владі – Gallup

Крім того, згідно з результатами опитування, у разі проведення референдуму щодо вступу до НАТО 44,2% жителів України проголосували б "за", 30,3% проголосували би "проти", а 8,5% утрималися б і не брали участі в голосуванні. Ще 17% респондентів не визначилися або відмовилися відповідати на запитання.

"Таким чином, 59,3% українців, які б узяли участь у референдумі, проголосували б за вступ до НАТО", - констатують соціологи.

*** Всеукраїнське опитування громадської думки проводилося Київським міжнародним інститутом соціології методом особистого інтерв'ю. Участь у ньому взяли 2004 респондентів, які мешкають у 126 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за триступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на контрольованій українською владою території.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.