Картинки Лазарева субота \ Правмір

Лазарева субота - це субота перед Вербною неділею, субота шостого тижня Великого посту. У цей день православні згадують чудо воскресіння Христом праведного Лазаря.

Саме святкування Лазаревої суботи встановлено з давніх часів. Православні християни Кіпру, Болгарії, Греції та інших країн відзначають свято за григоріанським календарем.

Хто такий Святий Лазар:

Святий Лазар був братом Марфи і Марії, жив з сестрами біля Єрусалима, в селищі Віфанія. Христос відвідував їхній будинок, а Лазаря називав своїм другом. Одного разу Лазар захворів і помер. Однак Христос воскресив його. Святий Лазар після свого воскресіння прожив ще 30 років, був єпископом на Кіпрі і проповідував християнство. В кінці IX століття мощі праведника перенесли до Константинополя, а на Кіпрі в честь нього звели храм.

Церквою воскресіння Лазаря вшановується як одне з найбільш важливих, знакових чудес, здійснених Ісусом Христом за час Його земного шляху.

Картинки Лазарева субота \ animation.99px.ru

Коли відзначається Лазарева субота 2019:

Лазарева субота має прехідну дату, тобто кожен рік вона припадає на різне число. Цей день залежить і відраховується від початку Великого Посту. В цьому році Лазарева субота припадає на 20 квітня.

Служба Лазаревої суботи:

В цей день в храмах проводять божественну літургію. Під час церковних служб у Лазареву суботу священики міняють свої шати з чорних на святкові білі. Проте цей день припадає на час Великого посту, тому пишні гуляння церквою не вітаються.

Лазарева субота 2019 що можна їсти:

Хоча Лазарева субота припадає на суворий піст в цей день всі віруючі могли собі дозволити рибну ікру і різні рибні страви, млинці з гречаної крупи, бобові каші, овочеві салати з рослинним маслом, щось солодке з гарбуза і червоне вино. Допускається трохи алкоголю, але тільки вина або кагору, інші види залишаються під забороною. Але не можна напиватися і наїдатися досхочу.

Звичаї Лазаревої суботи:

У Лазареву суботу вирушали за гілками верби для Вербної неділі. До цього дня вербні гілочки додому не приносять. Також в цей день готували частування до недільного свята: пекли гречані млинці та пироги з рибою, варили кашу. А в Греції робили ще й спеціальне солодке печиво - "лазарчики".

Картинки Лазарева субота \ Православ'я.ру

Лазарева субота прикмети:

Принісши додому вербу, намагалися легенько вдарити нею домашніх - вважалося, що це укріпить здоров'я на весь рік кожному "побитому". А ще дивилися, скільки вже розпустилося на вербі бруньок. Якщо багато - рік буде не тільки врожайним, але і багатим на радісні події. Городникам обов'язково потрібно цього дня посіяти горох, щоб урожай на його був багатим. Не бажано проводити обряди одруження і відзначати дні народження.

Лазарева субота – що не можна робити:

Біблія описує цей день як дуже важливий і тому потрібно знати, що не можна робити в Лазареву суботу. По-перше, відкласти на потім всю важку роботу. Прання, прибирання і так далі категорично заборонені. На питання, чи можна працювати у Лазареву суботу, існує однозначна відповідь – ні.

Краще витратити цей день на прогулянки з друзями і рідними, або відвідати церкву. Не варто перестаратися з гуляннями, пишні застілля в Лазареву суботу не рекомендуються.