В історичному літописі кожної нації, кожної країни бувають чорні, важкі сторінки, і в ці часи в домівки людей приходить лихо, розпач, смерть і сльози. Не оминула ця доля і Україну: пять років тому в оселі українців прийшла війна – підступна, загарбниціка, кривава, неочікувана і немотивована війна, розвязана путінською Росією.

І як це часто буває, в ці важкі для країни і народу часи, коли ворог вже грабує та нищить рідну землю, коли під пятою оккупанта вже опинився Крим, запалав Донбасс, і здається, що вже ніщо не зможе зупинити загарбників, на захист Батьківщини встали добровольці, які всупереч всьому змогли зупинити ворожі війська.

Саме так під проводом націоналіста, колишнього політвязня Андрія Білецького 5 травня 2014 року був заснований Добровольчий батальон, а нині Окремий загін спеціального призначення Національної гвардії Украини "Азов", відомий також як полк "Азов", що вже пять років поспіль боронить на Донбасі рідну землю, береже спокій в оселях і мирне небо над головами українців.

Відео дня

При заснуванні добровольчого батальону його основу склали учасники двох громадських організацій: Автомайдану, а також заснованої і очолюваної Андрієм Білецьким націоналістичної організації "Патріот України".

З моменту свого заснування забезпечувані лише за рахунок власних та волонтерських коштів бійці батальону без військового вишколу і досвіду ведення бойових дій паралельно з тренуваннями почали виконувати бойові задачі, - в умовах розвязаної підступної "гібридної війни" патрулювати територію навколо Маріуполя і виконувати розвідувальні операції.

Безпосередню участь у бойових діях батальйон розпочав вже на початку травня, близкуче відбиваючи напади диверсійних груп на околицях Маріуполя. Так, 7 травня терористи обстріляли автобус батальйону поблизу селища Мангуш, поранивши водія. Проте бійці відбили напад, ліквідувавши одного з нападників, ще двох взяли у полон, при цьому полонивши так званого "міністра оборони" "ДНР" Ігоря Хакімзянов.

Завдяки своїй наполегливості та народній підтримці бійці батальону "Азов" швидко стали найбільш боєздатним формуванням на той час і вже з 9 травня "азовці" почали активні бойові дії проти терористів і російських найманців.

Так на протязі травня 2014 року батальйон під проводом Андрія Блецького очистив від бойовиків виконавчий комітет Торезької міської ради Донецької області та взяв штурмом перевалочну базу російських терористів, облаштовану на дачі Олександра Януковича у селищі Урзуф.

Вже 12 червня бійці батальйону затримали у Маріуполі одного з ватажків терористів ""ДНР" Олександра Фоменко, а наступного дня разом з іншими добровольчими батальонами та частинами Національної гвардії і Збройних сил України звільнили від бойовиків Маріуполь.

Звільнивши ключове місто півдня Донбасу бійці "Азову" продовжили активно протидіяти агресії, знищуючи ворожі блокпости, перекриваючи канали поставок зброї та боєприпасів та захоплююючи в полон бойовиків і ватажків террористів.

"Азов", як і інші добровольчі батальони та українські військові формування, не оминув тяжких боїв та "Іловайського котла": саме бійці "Азову" були серед тих, хто на початку тої горезвісної операції пробивали до міста та закріпилися на підступах до Іловайська.

Після "Іловайського котла" бійці "Азову" разом з підрозділами Збройних сил України обороняли підступи до Маріуполя.

17 вересня 2014 року наказом міністра внутрішніх справ України батальйон "Азов" було реорганізовано та розширено до складу полку з аналогічною назвою. Командиром новостворюваного полку залишився засновник добровольчого батальону Андрій Білецький.

Згодом, 9 жовтня, зважаючи на мотивованість бійців та ефективність під час виконання бойових завдань було прийнято рішення про переведення полку до складу Національної гвардії України, що вподальшому дало можливість забезпечити підрозділу спеціальне комплектування та навчання його бійців, розпочати формування його штатів і резерву, а також передати йому бойову техніку. Тоді ж командир полку Андрій Білецький зазначав, що в складі підрозділу з'явився артилерійський дивізіон і танковий підрозділ.

11 листопада міністр внутрішніх справ підписав наказ про переведення полку "Азов" до складу Національної гвардії України з подальшою доукомплектацією його до бойового стандарту бригад Нацгвардії.

10 лютого 2015 року "Азов" під час славнозвісної Широкинської операції визволив від террористів 5 населених пунктів на схід від Маріуполя: Павлопіль, Комінтернове, Бердянське, Широкине та Лебединське і згодом безперервно і блискуче стримував наступ бойовиків на цьому напрямку допоки у серпні 2016 року, наказом командування НГУ не був відведений з передової до місця дислокації в Запорізькій області, де бійці продовжували наполегливо тренуватись і відточувати військову майстерність.

На початку 2019 року бійці полку "Азов" повернулися на передові рубежі війни за незалежність України і спільно із побратимами зі Збройних сил виконують бойові розпорядження в зоні ООС згідно з наказами вищого командування. При цьому завдяки наполегливості і мотивованості бійців, виснажливим тренуванням повернувся на передову полк ще кращим та боєздатним, ніж до того. За словами самих "азовців", боєздатність полку перебуває на своєму найвищому рівні, і вони гідні того, щоб сповна продемонструвати її ворогу.

Полк "Азов", його бійці і командири за пять років війни на Сході заслужили визнання та повагу українців, проте можна із впевненістю стверджувати, що на цьому їх історія не закінчується, і маючи Мету та Ціль, а також народну підтримку, полк "Азов" і далі чекають близкучі перемоги та звитяжні вчинки, що війдуть в Книгу історії Українскої Держави!