Скріншот

У репортерів діагностували тілесні ушкодження, а їх документи викрали під час бійки.

Знімальна група телеканалу Аверс прибула до одного з ресторанів у селі Світязь Шацького району. Саме там, за їхніми словами, відбулося святкування дня народження очільника місцевого пункту пропуску Олександра Онікійчука. На кадрах, котрі встиг зафіксувати оператор, медійникам вдалось впізнати чи не повний керівний склад місцевої митниці: від головного державного інспектора до завідувача сектору митного оформлення. 

Сам ресторан, у якому відбулося святкування, належить Олександру Марчуку, котрий за сумісництвом виконує функції заступника одного з відділів Волинської митниці. Присутнім на відео був і Михайло Бурдейник, начальник зміни, котра, за даними видання, пропустила через Яготин партію у 1300 кг бурштину, яку заарештували на польському кордоні із міжнародним скандалом.

Побачивши журналістів, власник закладу у супроводі іншого митника виштовхав кореспондентів на вулицю, після чого була пошкоджена відеокамера. Згодом Олександр Марчук ініціював “приватну розмову” з журналістами у сусідній залі, де запевнив, що ніякого святкування немає, мовляв, колеги зібралися через траур. Що саме оплакували митники – не повідомили.

Після цього двоє митників напали на двох кореспонденток та оператора телеканалу. На місце інциденту довелося викликати поліцію, яка зафіксувала нанесення тілесних ушкоджень та викрадення техніки та документів.

Одним з фігурантів нападу, який пошкодив руку журналістці, відбираючи телефон та редакційне посвідчення, видання називає саме Марчука, котрий кілька хвилин до того ініціював “переговори” з представниками ЗМІ.  Більш того, інший митник, Віктор Лончук, заступник начальника одного з відділів “Ягодину”, погрожував убити одну з журналісток наступного дня. 

У прес-службі Національної поліції Волинської області підтвердили, що 8-го травня, орієнтовно о 21:00, надійшло повідомлення про нанесення невідомими особами тілесних ушкоджень журналістам, пошкодження майна та викрадення документів.

“Слідчі відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочинів передбачених ч. 1 ст. 171 ( перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч. 1 ст. 186 (відкрите викрадення чужого майна - грабіж) та ч. 1 ст. 125 ( умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України”, – повідомили правоохоронці.

Національна спілка журналістів Волині наразі підготувала спільну заяву, у якій закликає покарати винних у побитті кореспондентів. Триває слідство.