П’ятьох моряків оформили окремим коридором / fb.ru

Ще п’ять українських моряків з судна Sea Shark, затриманих у 2018 році в Єгипті, повернулися до України.

Про це повідомляє прес-служба ДПСУ.

«П’ятьох моряків оформили окремим коридором сьогодні прикордонники Одеського загону в пункті пропуску «Одеса-авіа». Моряки, громадяни України, прибули рейсом зі Стамбула», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУ МЗС повідомили, що усі українські моряки з судна Sea Shark залишили базу ВМС Єгипту

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2018 року до посольства України в Єгипті звернувся член екіпажу Sea Shark та повідомив, що судно 18 грудня затримали представники ВМС Єгипту за порушення кордону. Капітан судна Віталій Нестеренко підтвердив, що судно здійснювало дрейф у відкритому морі, а в територіальні води Єгипту зайшло випадково. На той час судно перебувало в порту Береніс. Єгипетська сторона виставила штраф компанії-судновласнику, а паспортні документи членів екіпажу вилучили.

25 квітня 2019 року після отримання відповідного дозволу ВМС Єгипту судно Sea Shark знялось з якоря в порту Береніс та відбуло у супроводі ВМС Єгипту до порту Айн-Сохна, який розташований за 100 км від Каїра, де мала відбутись заміна членів екіпажу.

Однак 27 квітня, після прибуття судна до Айн-Сохна, військова прокуратура Єгипту висунула вимогу до екіпажу розвантажити нафту, яку перевозило судно, у зв’язку із екологічною загрозою у випадку її виливу на акваторію.

У МЗС України вимагали від Єгипту пояснити затримання танкера з 17 українцями на борту.

19 травня єгипетські військові відмовили консулу України у відвіданні 17 українських моряків на базі ВМС Єгипту. 20 травня в МЗС Єгипту пообіцяли посприяти поверненню українців додому.

27 травня в Україну повернулися п'ятеро членів екіпажу Sea Shark.