Віктор Крайтор віддав незаконний наказ на застосування вогнепальної зброї / фото facebook.com/romabra

До суду скеровано обвинувальний акт щодо колишнього начальника Управління СБУ у Хмельницькій області Віктора Крайтора, підозрюваному у причетності до розстрілів активістів хмельницького Майдану.

Про це повідомляє прес-служба Державного бюро розслідувань. Мова йде про події, що мали місце 19 лютого 2014 року під стінами обласного управління СБУ.

Досудовим розслідуванням встановлено, що під час Революції гідності колишній начальник Управління СБУ у Хмельницькій області з метою перешкоджання учасникам мітингу, вийшов за межі наданих йому прав і повноважень.

Відео дня

«Зокрема, він віддав підлеглому незаконний наказ на застосування вогнепальної зброї при значному скупченні людей, не маючи на це підстав. Внаслідок таких незаконних дій одна людина загинула, інші потерпілі дістали тілесні ушкодження різної тяжкості», - йдеться в повідомленні.

Читайте такожХмельницький Майдан: як СБУ та військова прокуратура своїх від тюрми рятують

В ДБР зазначають, що незаконні дії колишнього правоохоронця кваліфіковано як: перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України); необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст. 128 Кримінального кодексу України); вбивство через необережність (ч. 1 ст. 119 Кримінального кодексу України).

Кримінальне провадження рішенням прокурора передано за підслідністю до Державного бюро розслідувань 28 листопада 2018 року.

24 червня 2019 року обвинувальний акт щодо колишнього працівника СБУ скеровано до Хмельницького міськрайонного суду для розгляду по суті. Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Головної військової прокуратури.

Довідка УНІАН. 19 лютого 2014 року за наказом Крайтора розстріляли активістів, які пікетували будівлю УСБУ в Хмельницькій області. Спочатку було вбито Людмилу Шеремет, їй куля потрапила у голову. Багато людей було поранено. Пізніше вночі від поранень загинув ще один хлопець.

Справа про розстріл силовиками людей 19 лютого 2014 року у Хмельницькому біля будівлі обласного управління СБУ розслідується вже не один рік.

Віктор Крайтор так і не був покараний і в жовтні 2017 року вийшов на пенсію.