Зеленський підкреслив, що документ також передбачає скасування заборони знімати відео в Чорнобильській зоні / Фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який допоможе перетворити Чорнобильську зону відчуження на одну з точок економічного зростання нової України. Про це він заявив під час урочистої церемонії передачі Україні в експлуатацію нового безпечного конфайнмента (НБК).

"Сьогодні я підписав указ, який стане початком перетворення Зони відчуження на одну з точок зростання нової України", - сказав президент.

Читайте такожРадіація зашкалює: у Чорнобилі знайшли об'єкт, який може вбити

Відео дня

За його словами, для початку буде створено «зелений» коридор для туристів.

«Для початку ми створимо «зелений» коридор для туристів і приберемо передумови для дрібної корупції, більше не буде величезний черг на КПП і раптових відмов, про які людина дізнається, вже приїхавши до пункту пропуску», - сказав Зеленський.

При цьому він наголосив, що документом також передбачається скасування заборони знімати відео в Чорнобильській зоні.

«Заборони знімати відео й інші подібних дурниць не буде. Давайте, нарешті, припинимо відлякувати людей, відвідувачів, і зробимо із зони відчуження в майбутньому науковий і туристичний магніт. Зробимо тут землю свободи, яка стане одним із символів нової України - без корупції, без дурних законів, з інвестиціями і майбутнім», - підкреслив глава держави.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 10 липня, відбулася офіційна передача Україні в експлуатацію нового безпечного конфайнмента (НБК) від компанії "Новарка", яка здійснювала будівництво.

Об'єкт вартістю 1,5 млрд євро слугуватиме щонайменше 100 років і допоможе вирішити завдання розбирання саркофага, яким четвертий реактор був накритий після аварії 1986 року.