Едем Бекіров перебуває у важкому стані / фото Радіо Свобода

До незаконно засуджених у Росії громадян України Едема Бекірова, Володимира Балуха та Павла Гриба допустять незалежних лікарів, які зроблять медичні висновки щодо їхнього стану здоров'я.

Про це на прес-конференції повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Читайте такожМЗС закликає світ відреагувати на ситуацію із тяжкохворим активістом Бекіровим

Відео дня

Вона нагадала, що минулого тижня на зустрічі з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою омбудсмени обмінялись списками громадян, які утримуються на територіях обох держав, і домовились про надання гуманітарної та медичної допомоги, якщо така потрібна.

«Окремо, ми, безумовно, розглядали кейс Едема Бекірова - про те, що він все ж таки не може утримуватись в умовах слідчого ізолятора, тому що всі медичні показники говорять про те, що його треба відпустити додому хоча б на період досудового слідства», - розповіла вона.

За словами Денісової, вони з Москальковою домовились так: рідні Бекірова надають незалежного лікаря з російською ліцензією, який зробить медичний висновок щодо стану активіста.

«Тому зараз підбирається цей лікар. І ми будемо сприяти, щоб так і відбулося. Я особисто звернулась до пані Москалькової, щоб все ж таки його не доставляли на засідання до Красноперекопська (розгляд справи Бекірова перенесли до Красноперекопська, що більш ніж 120 км від Сімферополя, де його утримують - УНІАН), тому що він просто не витримає цього... Тому ми зараз на постійному контакті», - підкреслила вона.

Читайте також"Хвороба прогресує": батько Гриба заявив, що подальше його перебування у в'язниці призведе до смерті

Омбудсмен також зазначила, що обговорили з російською колегою і справу Балуха, де вже визначені лікарі, яких допустять до нього для медичних висновків.

«Якщо будуть такі висновки лікарів, що у нього є захворювання, які унеможливлюють утримання... Ми будемо, безумовно, клопотати, щоб змінили запобіжний захід», - наголосила Денісова.

Вона також зазначила, що за результатом їхньої з Москальковою домовленості до Гриба мають допустити незалежних лікарів, тому що існують протиріччя у висновках українських та російських медиків, які його обстежували.

Гриба також має відвідати лікар, який матиме російську ліцензію, але неважливо, яке в нього буде громадянство.

«Безумовно, є й питання (Євгена - УНІАН) Панова. Москалькова обіцяла скайп-конференцію провести, щоб він повідомив, який в нього стан здоров'я, щоб ми могли побачити, що дійсно - все гаразд, і допомога була надана, як про це говорить російська сторона. І щодо (Володимира - УНІАН) Дудки, який не може отримати медичне заключення - зараз ми теж робимо все, щоб отримати всі медичні документи, щоб знати, як далі рухатися і яку допомогу йому надати», - наголосила вона.