У деяких "пастках" знаходиться взуття або елементи одягу людей, що символізує полон / фото: Радіо Свобода

У центрі Одеси правозахисники встановили понад 100 капканів, які символізують українських «в'язнів Кремля».

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні на Приморському бульварі, біля пам'ятника Дюку де Рішельє, правозахисники проводять акцію на підтримку українських політичних в'язнів і військовополонених під назвою «В'язні Кремля».

Читайте також"Мучили щодня": звільнений політв'язень Стешенко пригадав, як з нього "вибивали" зізнання

Відео дня

Зокрема, на бульварі представники правозахисних організацій встановили 122 капкани - така кількість українських громадян (98 політв'язнів і 24 військовополонених моряків) перебуває в тюрмах Росії і окупованого Криму.

Великі штучні капкани розставили біля пам'ятника. До кожного ланцюжком прикріплено невелику табличку з написом «Зроблено в Кремлі».

У деяких «пастках» - взуття або елементи одягу людей, що символізує полон.

У центрі інсталяції встановили інформаційний стенд, на якому зазначено мету проведення акції, а також розміщено інформацію про «в'язнів Кремля».

Також функціонує інформаційний намет, в якому можна отримати спеціально створену до акції тематичну газету з інформацією та історіями політв'язнів. Активісти глобальної акції #SaveOlegSentsov пропонують всім бажаючим написати листа або підписати листівку для в'язнів, які пізніше буде передано кожному адресату.

Фото: Радіо Свобода

Організатори та партнери акції - правозахисні організації (Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод), кампанія #SaveOlegSentsov, Об'єднання родичів політв'язнів Кремля.

Як повідомила УНІАН представник #SaveOlegSentsov Ліза Мей, Одеса - перше місто з десяти в регіональному турі, в яких буде встановлено інсталяцію. Наступним містом, в якому проведуть акцію, стане Херсон.

Її мета – привернення уваги громадськості до політв'язнів (у тому числі кримських татар), яких утримує російська влада.

Головна ідея акції - підтримка самих ув'язнених, їхніх родичів та вираження солідарності.