У грудні 2018 року оптимістів серед українців було тільки 18% / Фото УНІАН

Уперше з 2004 року половина громадян вважає, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі, протилежну думку мають 23% і ще 26% не визначилися.

Про це свідчать дані результатів соціологічного дослідження Фонду "Демократичні  ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 8 по 20 серпня 2019 року.

Читайте такожВ Україні побільшало людей, які вважають себе громадянами держави - опитування

Відео дня

Найбільшими оптимістами виявилися мешканці Західного регіону (69%) і молодь до 30 років (71%). Тоді як у грудні оптимістів було лише 18%.

Соціологи стверджують, що після президентських виборів віра українців у майбутнє значно зросла: 56% респондентів відчувають надію, 36% вважають себе оптимістами (найбільше таких серед мешканців Центрального і Західного регіонів у віці 30-44 роки).

Крім того, 18% опитаних заявили, що менше відчувають тривогу.

Опитування проводилося в 103 населених пунктах (PSU) у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, які контролюється Україною. Усього було опитано  2040 респондентів, які за своїми характеристиками представляють доросле населення України (старше 18 років).  Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування фінансово підтримане Міжнародним Фондом "Відродження". Деякі питання були  включені на замовлення  проекту Центру політико-правових реформ. 

Як повідомляв УНІАН, підтримка громадянами вступу України в НАТО зросла з 13% у 2012 році до 41% в 2019 році.