Ілюстрація REUTERS

Колишній політв'язень Олег Сенцов взяв участь у письменницькому марафоні у підтримку українських в'язнів Кремля "Листи з-за ґрат".

Читайте такожУ Росії та в анексованому Новини залишаються понад 110 українців - омбудсмен

Як повідомляє "Радіо Свобода", захід відбувся сьогодні у Львові біля пам'ятника Івану Франку.

Відео дня

"Спасибі всім львів'янам, українцям та жителям різних країн, які підтримували мене і всіх українських політв'язнів. У мене зараз дуже багато роботи. Але найголовніше - це боротьба за інших наших полонених, які перебувають за ґратами в Криму, Росії та на Донбасі. Одна людина не може зробити нічого, але всі разом ми можемо зробити дуже багато. Я сподіваюся, що ми все зможемо повернути наших хлопців додому", - наголосив під час відкриття марафону Сенцов.

Правозахисник, дисидент Мирослав Маринович зачитав лист Миколи Семени, який рівно 2 роки тому, 22 вересня, був засуджений в Криму, і зараз перебуває під домашнім арештом, йому заборонено публічно висловлюватися.

Також учасники письменницького марафону зачитали листи активістів Ремзі Бекірова, Сервера Мустафаєва, Руслана Сулейманова, Станіслава Асєєва, а також рідних політв'язнів.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня у рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 11 політв'язнів - Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клых, Микола Карп'юк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панів та 24 українських військовополонених моряка.

Того ж дня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова заявила, що Росія утримує ще 110 громадян України на своїй території та в анексованому нею Криму.

За даними Служби безпеки України, підтримувані Росією бойовики на Донбасі утримують 227 українців.