Ілюстрація / REUTERS

Переведення годинників в Україні 2019 року на зимовий час традиційно відбудеться в останню неділю жовтня.

Коли переводять годинники

В ніч з 26 на 27 жовтня о 4 ранку стрілки годинників потрібно перевести на одну годину назад – на 3:00. Таким чином, переведення годинників на зимовий час дасть можливість поспати довше.

Варто відзначити, що сучасні електронні пристрої "навчені" самостійно змінювати час, тому переведення годинників, наприклад, для смартфонів в більшості випадків не актуальне. А от в інших годинах доведеться переходити на зимовий час вручну.

Відео дня

Переведення годинників в Україні

Переведення часу в Україні відбувається двічі на рік - навесні ми переходимо на літній час, а восени - на зимовий.

Перехід на літній і зимовий час вперше ввели у Великобританії в 1908 році. Тоді це пояснювали необхідністю економії і більш раціонального розподілу електроенергії протягом доби. Влітку світловий день довший, а восени він зменшується. Починає світлішати набагато пізніше, а темніє раніше, тому додавання години восени і його вилучення навесні порахували доцільним. Хоча через це наш організм відчуває певний стрес.

Читайте такожПерехід на "зимовий" час: для чого він потрібен та як його "пережити"

В СРСР почали переводити стрілки годинника вперше тільки в 1981 році. Після розвалу СРСР, в 1996 році Кабмін ухвалив постанову №509 про те, що переведення часу на зимовий в Україні традиційно пройде в ніч на останню неділю жовтня, тобто 27 жовтня о 04:00 ранку.

"Запровадити на території України такий порядок обчислення часу: час другого годинного поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3:00 на 1:00 вперед і в останню неділю жовтня о 4:00 на 1:00 назад", - сказано в постанові.

Експерти кажуть, що перехід на зимовий час люди переносять легше, ніж на літній, але до нового режиму організм звикає все ж досить довго.

Передбачалося, що восени 2012 року Україна востаннє переведе час і залишиться у другому часовому поясі. Але Уряд це питання так і не розглядав, тому українці продовжують переводити годинник двічі на рік.