На думку голови НСЖУ, держава має забезпечити розслідування атак та покарання нападників / vlasno.info

Протягом липня, серпня та вересня на журналістів в Україні було скоєно 19 атак, а за перше півріччя – 36. У третьому кварталі 2019 року найчастіше силу до працівників ЗМІ застосовували в Києві – 6 випадків та в Одесі – 4 інциденти. Загалом за 9 місяців зафіксовано 55 інцидентів фізичної агресії щодо українських журналістів.

Такими є дані моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», який Національна спілка журналістів України (НСЖУ) проводить спільно з партнерськими громадськими організаціями.

Читайте такожПобитий у Черкасах журналіст Вадим Комаров померОдним із найзухваліших та найрезонасніших став напад у липні на прес-центр ІА Укрінформ, внаслідок якого 5 працівників інформагентства зверталися за медичною допомогою, а з ладу було виведене вартісне обладнання. Під час прес-конференції в Укрінформі 30 липня, на якій кандидати в депутати по округу №50 зібралися розповісти про ймовірну фальсифікацію на виборах, молодики у футболках з написом «Традиція і порядок» облили водою та закидали яйцями самовисуванця Андрія Аксьонова. Перед цим вони вибили вхідні двері до зали та пошкодили майно агентства: зламали вартісну акустичну конференцсистему, вирвали 5 мікрофонів, обірвали жалюзі, забруднили стіни, стільці, центральний банер. Крім того вчинили напад та застосовували силу до працівників агентства.

Відео дня

«Ледь гортань не зламали, відпустили лише коли вибили двері й увірвалися до прес-центру. На мене практично одразу накинулося кілька молодиків, адже не пускав їх до приміщення, за яке несу відповідальність. Били по ногах, спині, обличчю, по голові», – розповів постраждалий співробітник «Укрінформу» Павло Негрей.

У серпні в Чернігові невідомі напали на місцевого журналіста, члена НСЖУ, блогера Ігоря Стаха. Подія трапилася 29 серпня, неподалік дому журналіста. Двоє чоловіків накинулися зі спини та жорстоко побили блогера: лікарі діагностували закриту черепно-мозкову травму та струс мозку. Напад Ігор пов’язує виключно з професійною діяльністю, адже протягом останні трьох місяців займався журналістським розслідуванням щодо діяльності одного з місцевих політиків.

30 вересня після нападу одного з «героїв» відеосюжету в лікарні опинився оператор 7 телеканалу, що в Одесі, Андрій Кульба. Інцидент трапився, коли знімальна група 7 каналу приїхала на зйомку сюжету про сімейний конфлікт, що розпалився між подружжям в одному з приватних будинків. Батько сімейства схопив газовий балончик та розприскав його вміст в обличчя Андрієві. Постраждалого доправили до опікового відділу місцевої лікарні, де встановили, що Андрій дістав опіки обох передпліч, постраждали шия, обличчя й очі.

«Андрій дивом не лишився зору – якби не окуляри, то невідомо чим би все закінчилося», – розповів гендиректор 7 каналу Михайло Малишев, наголосивши, що напад на телеканалі розцінюють як перешкоджання журналістській діяльності.

За словами голови НСЖУ Сергія Томіленка, на фоні атмосфери ворожнечі до медіа та журналістів, якою переповнені соцмережі, фізичні атаки транслюють очевидний сигнал – професія журналіста є небезпечною.

«Аби захистити права працівників ЗМІ на професію, а громадян – на правду, держава має забезпечити оперативні розслідування атак та належне покарання нападників. Та поки що, лише регулярно отримуємо новини не про справедливість, а про напади», – зазначив він.

Водночас експерти «Індексу фізичної безпеки журналістів» вирішили не включати до моніторингу окремі інциденти з працівниками ЗМІ, що трапилися за 3 останні місяці. Це ситуації побутового характеру або безпосередньо не пов’язані із виконанням професійних журналістських обов’язків. Наприклад, 1 липня у Вишгороді Київської області чоловік влаштував стрілянину під час зйомки шоу-програми «Битва екстрасенсів».

Як відомо, «Індекс фізичної безпеки журналістів» – це щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії до журналістів в Україні. «Індекс…» укладають спільно НСЖУ й партнери: ГО «Інформаційна безпека», ГО «Платформа прав людини», Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.