В Україні сьогодні пишуть щорічний радіодиктант / УНІАН

Сьогодні тисячі прихильників української мови візьмуть участь у традиційному Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності.

Читайте такожДень української писемності та мови: історія та традиції свята

Диктант щорічно проводять до Дня української писемності та мови, в ньому беруть участь українці по всьому світу. Цьогоріч конкурс проводиться вже в дев'ятнадцяте.

Текст диктанту традиційно зачитає доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, педагог та автор підручників з української мови Олександр Авраменко. Він пише текст для диктанту вже тринадцять років.

Коли радіодиктант в Україні?

Загальнонаціональний диктант проводиться напередодні Дня української писемності та мови, який відзначають 9 листопада. Цьогоріч диктант припав на п’ятницю, 8 листопада. Його трансляція розпочнеться об 11:20.

На якому каналі радіодиктант?

Олександр Авраменко зачитає текст диктанту у студії першого каналу Суспільного радіо UA: Українське. Онлайн-трансляція диктанту з української мови також буде здійснюватись телеканалом  UA: ПЕРШИЙ.

Натисніть, щоб слухати прямий ефір радіо

Головною локацією радіодиктанту цьогоріч стане Національна бібліотека імені Володимира Вернадського.

Текст радіодиктанту зачитає доцент КУБГ Олександр Авраменко / фото suspilne.media

Як взяти участь у радіодиктанті

Цього року диктант буде проводитись за новими правилами. Долучитись до нього може будь-хто, як в Україні, так і за її межами. Пишуть диктант лише від руки.

Тим, хто хоче взяти участь у конкурсі на написання диктанту без помилок, слід сфотографувати або відсканувати написаний текст, та протягом 15 хвилин після завершення диктанту надіслати його на електронну пошту rd@nrcu.gov.ua.

Усі охочі можуть також взяти участь в конкурсі на найкращий твір. Тема твору буде оголошена під час ефіру.

Задля участі слід відправити готовий твір на адресу Київ, 01001, вул. Хрещатик, буд. 26, UA: Українське радіо. Або – на електронну пошту rd@nrcu.gov.ua (з поміткою «Твір»).

В тексті диктанту 2019 будуть слова, що перевірять знання норм нового українського правопису. Організатори рекомендують переглянути їх завчасно.

Вже о 12:00 правильний текст диктанту оприлюднять на UA: Українське радіо та UA: Cуспільне мовлення, аби написання можно було перевірити одразу. Надіслані після публікації тексти організатори приймати не будуть.

Долучитись до Всеукраїнського диктанту можуть усі бажаючі / УНІАН

Нагадаємо, торік диктант відбувся 9 листопада. У ньому, серед інших взяли участь іноземні студенти та дипломати.