82% громадян вважають, що Голодомор 1932-33 рр. був геноцидом українського народу / фото УНІАН

Понад 80% громадян вважають, що Голодомор був геноцидом українського народу.

Про це свідчать передані агентству УНІАН результати опитування щодо ставлення до Голодомору 1932-33 рр., проведеного соціологічною групою “Рейтинг” з 20 жовтня по 4 листопада.

Читайте такожШтат Луїзіана визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців

Відео дня

Так, 82% громадян вважають, що Голодомор 1932-33 рр. був геноцидом українського народу, 11% опитаних не підтримують цю тезу, а 7% - вагаються з відповіддю.

Зазначається, що у порівнянні із минулим роком дещо зросла кількість тих, хто однозначно погоджується із цим твердженням.

"У регіональному розрізі спостерігаються наступні відмінності: твердження про те, що Голодомор є геноцидом, поділяють 95% жителів заходу, 87% – центру, 72% – півдня та 61% – сходу. Мешканці сіл дещо більше схильні підтримувати цю тезу, аніж містяни. У віковому та освітньому розрізі не спостерігається відчутних різниць щодо ставлення до цього питання. Водночас у ідеологічному розрізі помітно менше схильні підтримувати це твердження ті, хто шкодує про розпад СРСР. Попри це, навіть у цій групі спостерігається відносна більшість тих, хто погоджується із визнанням Голодомору геноцидом українського народу", - йдеться в результатах.

За даними опитування, 73% респондентів зазначили, що цього року планують запалювати свічку у День пам'яті жертв Голодомору, 20% сказали, що не будуть цього робити. Однак, порівняно із минулим роком кількість тих, хто має намір запалити свічку, зросла.

Згідно дослідження, у віковому розрізі ініціатива запалити свічку пам'яті знаходить дещо більшу підтримку серед старшого населення, а у регіональному - на заході та у центрі (87% та 74% відповідно), водночас на півдні це планують зробити 68% опитаних, а на сході - 54%.

"Відповідно такий намір має абсолютна більшість з тих, хто визнає Голодомор 1932-33 рр. геноцидом. Попри це, навіть третина з тих, хто не підтримує цю тезу, також зазначили про свої плани запалити свічку пам'яті", - додають соціологи.

*** Опитування проводила соціологічна група “Рейтинг” з 20 жовтня по 4 листопада серед 3 тис. респондентів з населення України від 18 років і старше методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Похибка репрезентативності дослідження - не більше 1,8%.