Фото УНІАН

У фокусі уваги Державного бюро розслідувань знову опинилися співробітники СБУ, а саме – Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування СБУ. Слідчі Центрального апарату ДБР викрили корупційну схему, до якої було причетне керівництво департаменту.

Читайте такожБрав хабарі через тестя: ДБР затримало прокурора в Запоріжжі (фото)

Про це повідомила перший заступник директора ДБР Ольга Варченко у своєму пості в Facebook.

Відео дня

"За попередньою версією слідства, співробітники згаданого департаменту систематично вимагали та отримували неправомірну вигоду від підприємців за обіцянки не складати протокол про виявлені порушення і не давати хід справах. З кожного підприємця правоохоронці вимагали від 20 до 300 тисяч гривень. Отримані гроші відмивали через ряд благодійних фондів. ДБР вже провела обшуки в приміщеннях дотла і за місцем проживання фігурантів кримінального провадження", - написала Варченко.

Вона також розповіла, як виглядала злочинна схема. За її словами, перший заступник начальника ДОТЛ СБУ давав своїм підлеглим - керівникам управлінь і відділів - перелік підприємців, у яких необхідно вимагати гроші. Потім давав чітку команду - тиснути морально, поки не сплатять певну суму. Гроші, які деякі підприємці погоджувалися заплатити, вони переказували на рахунки підрядних підприємств одного з благодійних фондів, який мав попередню домовленість з правоохоронцями.

"Частина коштів проходила за документами як оплата за здійснення ряду ремонтних робіт в адміністративних будівлях ДОТЛ СБУ, закупівля будівельних матеріалів та заробітна плата ремонтників, решту - готівкою передавали посадовим особам департаменту, задіяним у схемі", - додала вона.

Варченко також повідомила, що зараз вирішується питання про оголошення винним особам про підозру, а також необхідності обрання запобіжного заходу. За скоєний злочин Кримінальний кодекс України передбачає покарання за ст. 368 - позбавлення волі строком до 10 років із забороною обийматы певні посади і займатися певною діяльністю протягом 3 років.