В акції беруть участь кілька сотень людей / фото: "Пушкінська"

У центрі Одеси, біля будівлі згорілого коледжу - на перетині вулиць Пушкінської і Троїцької - сьогодні ввечері проходить масова протестна акція «Недбалість убиває».

Як передає кореспондент УНІАН, в акції беруть участь кілька сотень людей - рідних і близьких потерпілих під час пожежі, студенти, громадські активісти, прості городяни.

фото: "Пушкінська"

Читайте такожКількість жертв пожежі в одеському коледжі збільшилася до восьми, у лікарні помер рятувальник (відео)

Відео дня

Вони виступають, вимагаючи покарати винних «в епідемії пожеж у місті».

Правозахисник Ігор Чалий заявив, що в трагедіях винні насамперед «керівники міста та обласних структур, які не вживають жодних конкретних заходів щодо винних у трагедії».

Його підтримали й інші промовці, які також зазначили, що після пожежі створено атмосферу залякування студентів коледжу і їхніх батьків, яким «передають адреси і загрожують виключенням дітей з коледжу - в тому випадку, якщо вони наважаться розповісти правду».

Присутні висунули основні вимоги до мера міста Геннадія Труханова та голови облдержадміністрації Максима Куцого.

Так, вони вимагають на час слідства за фактом пожежі в коледжі відсторонити від посади керівника регіонального главку ДСНС Віктора Федорчака; провести розслідування того, що сталося, в максимально стислі терміни і оприлюднити його результати.

фото: "Пушкінська"

Крім того, учасники акції вимагають негайно провести незалежну пожежно-технічну експертизу будівлі коледжу, а також реальні перевірки пожежної безпеки в вишах, школах, готелях, розважальних центрах, кінотеатрах, театрах, у всіх громадських місцях.

Учасники акції виклали на асфальті серце із запалених лампадок, а також включили принесені з собою ліхтарики і «засвітили» мобільні телефони - в пам'ять про жертв пожежі в коледжі.

Як повідомляв УНІАН, вранці 4 грудня в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу на 3-му поверсі 6-поверхового навчального корпусу сталася пожежа, площа якої становила 4 тис. кв. м. У цьому кутовому будинку розміщувалися 19 різних організацій, установ.

Відразу після пожежі стало відомо про загибель 16-річної студентки, увечері 5 грудня під завалами було виявлено загиблу жінку-викладача, 6 грудня - ще дві жертви, в ніч на 7 грудня - одну людину, сьогодні ввечері - ще двох. Також сьогодні ввечері в лікарні помер тяжко поранений під час евакуації людей під час пожежі 43-річний рятувальник Сергій Шатохін.

Внаслідок пожежі постраждали понад 30 осіб.

За фактом пожежі відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України. Розглядаються дві версії займання - аварійна робота електрообладнання та навмисний підпал. Готується підозра двом фігурантам.