Всі вчителі будуть проходити сертифікацію / фото УНІАН

За п'ять-шість років сертифікація вчителів має стати обов'язковою для всіх педагогічних працівників. Пробні тести вже пройшли 863 педагога.

Про плани міністерства розповіла Ганна Новосад, пише "РБК-Україна".

Читайте такожУ Міносвіти проти запровадження 40-годинного робочого тижня для вчителів

Відео дня

На думку глави МОН, сертифікація буде сприяти професійному росту вчителів. Нещодавно 863 вчителі добровільно взяли участь у здачі тестів. Більшість із них зробили це успішно.

"Ті 705 педагогів, які пройшли це професійне випробування, протягом трьох років отримуватимуть надбавку до зарплати у вигляді 20%. Зараз це пілотний інструмент. В цьому році була квота всього 1000 місць. Ми хочемо за наступні п'ять-шість років зробити так, щоб сертифікація стала обов'язковою", – розповіла міністр освіти.

За словами Ганни Новосад, міністерство прагне, щоб вчителі самі хотіли розвиватися і рости в професійному плані.

Також у відомстві планують оптимізувати систему виплат зарплат для вчителів.

"Треба оптимізувати систему надбавок. І зробити так, щоб у вчителя був один великий оклад, а не малесенький оклад і три десятки надбавок, якими можна маніпулювати, тримаючи вчителів в невідомості щодо їх фінальної зарплати", – пояснила Новосад.

Зазначимо, що сертифікація вчителів складається з двох етапів: теоретичного та практичного. Теоретичний етап – тест: 100 питань з однією правильною відповіддю. У практичному вимірі у вчителів перевіряють здатність ефективно навчати дітей, створювати безпечну і комфортне середовище, сприяти особистісному розвитку дітей, а також налагоджувати зв'язок з батьками учнів.

Той, хто успішно складає тест, отримує 20% надбавки до заробітної плати на три роки.