Замовника поки не названо / фото УНІАН

Радник міністра внутрішніх справ України Іван Варченко заявив, що виключає можливість фальсифікацій у розслідуванні справи про вбивство Павла Шеремета.

Як пояснив Варченко, якби слідчі намагалися знайти "цапів-відбувайлів", то шукали би їх "у менш резонансному середовищі". А нинішні затримання, за його словами, стали закономірним підсумком розслідування, передає «Обозреватель».

Читайте такожВбивство Шеремета: підозрювану Дугарь хочуть взяти на поруки два депутати

Відео дня

На питання, чому брифінг Національної поліції та затримання підозрюваних відбулися саме зараз (12 грудня), Варченко відповів: "Це вічне питання. Чому зараз, чому не позавчора, чому не завтра... Це питання, яке не має під собою жодних підстав. Якщо ви ставите питання так: а чи не керувалися слідчі якимись іншими мотивами, наприклад, швидко це зробити, знайти "цапа-відбувайла" – то "цапів-відбувайлів", вибачте, шукають не в такому середовищі, яка стимулює додатковий резонанс".

Він наголосив, що слідчі затримали підозрюваних не "до Нового року під ялинку", а коли з'явилася необхідність і конкретні звинувачення.

"Чесно кажучи, якби шукали "цапів-відбувайлів", для мене, як для громадянина, то шукали б у менш резонансному середовищі. І сказали б: так, справу розкрито", – пояснив радник глави МВС.

"А в даному випадку кожен слідчий, причетний до справи, розуміє, що це питання не тільки його репутації. Це серйозне питання того, чи буде він надалі слідчим... Спроби фальсифікувати таке резонансне провадження – це божевільне самогубство. Тому я виключаю момент будь-якої фальсифікації", – запевнив Варченко.

При цьому він не відповів прямо на запитання, чи готові в МВС надати докази достовірності телефонних записів підозрюваних.

"Я категорично виключаю фальсифікацію, оскільки це питання не тільки репутації, але і кримінального злочину. Я абсолютно впевнений, що слідство було аргументоване у своїх висновках і жодною мірою не намагалося фальсифікувати наявні докази", – сказав представник міністерства.

Журналіст Павло Шеремет був убитий 20 липня 2016 року на перехресті вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького у Києві. Машину, в якій він перебував, підірвали за допомогою вибухового пристрою з дистанційним керуванням.

12 грудня 2019 року поліція назвала підозрюваних в організації вбивства Шеремета.

Підозру за статтею 115 (Умисне вбивство) висунуто: музиканту, волонтеру і бійцю АТО Андрію Антоненку (Riffmaster); волонтерці і дитячій кардіохірургині Юлії Кузьменко; волонтерці і військовій медсестрі Яні Дугар.

Також у справі фігурують Владислав Грищенко ("Буча") і його дружина Інна Грищенко ("Пума"), які наразі перебувають під вартою з приводу іншого кримінального провадження. Їм підозру поки не висунуто.

На брифінгу МВС 12 грудня правоохоронці оприлюднили фрагменти записів телефонних розмов фігурантів справи. Основною версією була названа дестабілізація ситуації в Україні шляхом вбивства відомої особистості.

Хто замовник вбивства – поки невідомо. Президент Володимир Зеленський закликав правоохоронців довести справу до кінця.