Ліквідатор аварії поділився своїми спогадами  / Фото УНІАН

Ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС пообіцяли, що вони перебуватимуть на місці пригоди лише 3 доби, але пробули вони там 22 дні.

Про це розповів ліквідатор аварії на ЧАЕС Андрій Мізько, коментуючи відзначення Дня пам'яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС, передає «Обозреватель».

Читайте такожЗеленський присвоїв звання Герой України трьом ліквідаторам аварії на ЧАЕС

Відео дня

"Нам сказали, що ми будемо там лише 3 дні. А ми пробули там 22 дні. А потім ми прибули у свою частину, у нас забрали всі наші речі і доправили у шпиталь під Санкт-Петербургом. Нас два тижні там оглядали, прибули спеціалісти з інституту ядерної фізики зі спеціальними приладами, ну і щоб було зрозуміло, після нашого огляду та замірів вони зняли з нас величезну купу одягу, тому що цей одяг був заражений. Це не той одяг, в якому ми літали, це одяг, в якому ми просто були там. А у той час все було в дефіциті, я щойно купив собі домашні капці, це було дуже круто, а у мене їх хотіли забрати... Люди за кордоном завжди посміхаються після цих слів і приносять гроші, кажуть – ось, купіть собі капці", – пригадав Мізько.

Як відомо, 14 грудня, у день завершення спорудження саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком, в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.