22 грудня – день зимового сонцестояння / фото: Pexels

Сьогодні, 22 грудня, настав День зимового сонцестояння у 2019 році. Це найкоротший світловий день у році – він триватиме всього 8 годин, а ніч, відповідно, найдовша. Саме цей день вважається початком астрономічної зими у північній півкулі.

Читайте такожНовий рік 2020: поліція нагадала про відповідальність за вирубку ялинок

Зимове сонцестояння відбувається в момент, коли Північний полюс відхилений на максимальну відстань від Сонця. Це відбувається щороку: північний полюс Землі відхиляється від Сонця на 23,5 градуса.

Відео дня

Впродовж декількох днів після цього моменту полуденні висоти Сонця і тривалість світлового дня залишаються практично незмінними – звідси і назва "сонцестояння".

Залежно від календаря зимове сонцестояння відбувається 21 або 22 грудня. Цього року для України воно розпочалося близько о 6:19 ранку. Сьогодні тривалість світлового дня буде малою, наприклад, для Києва вона складе всього 8 годин 16 секунд.

Оскільки зимове сонцестояння триває лише короткий проміжок часу, то для цього дня використовують інші назви, наприклад "найкоротший день". Однак уже з 1 січня тривалість світлового дня почне збільшуватися.