Суд змінив місце домашнього арешту Дугарь / фото УНІАН

Апеляційний суд змінив місце домашнього арешту військовій медсестрі Яні Дугарь, підозрюваній у справі про вбивство влітку 2016 року журналіста Павла Шеремета.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду.

Так, адвокати Дугарь заявили, що вважають ухвалу про її цілодобовий домашній арешт в Новомосковську Дніпропетровської області незаконною, оскільки судом не були взяті до уваги їхні доводи, не надано оцінку обґрунтованості підозри та не розглянуто можливості обрання іншого запобіжного заходу.

Відео дня

Захисники зазначили, що клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу не містить обґрунтування потреби саме в цілодобовому домашньому арешті на 60 діб.

Крім того, адвокати вважають, що під час обрання запобіжного заходу суддя не врахував, що Дугарь проживає в орендованій квартирі в Києві, про що захисники неодноразово наголошували під час судового засідання та надали договір оренди.

“Окрім того, судом проігноровано той факт, що підозрювана, маючи відповідний договір оренди, проживає в місті Києві та зобов’язана перебувати під домашнім арештом у Новомосковську Дніпропетровської області. При тому, що орган досудового розслідування у вказаній справі знаходиться в Києві, а тому для проведення подальших процесуальних дій Дугарь необхідно з’являтись до Києва”, - йдеться в апеляції захисників.

Під час засідання головуючий суддя зачитала імена осіб, які готові взяти Дугарь на поруки, серед них народні депутати різних скликань (члени фракції "Європейська солідарність" Яна Зінкевич, Микола Величкович, Михайло Бондар у Верховній Раді IX скликання, а також народний депутат VIII скликання Оксана Корчинська), військовослужбовці та інші - всього 11 осіб.

Вислухавши сторони, колегія ухвалила рішення апеляцію захисників Дугарь задовольнити частково, а ухвалу Печерського районного суду Києва про обрання їй запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту із забороною залишати місце проживання в смт Новомосковськ Дніпропетровської області до 8 лютого скасувати та постановити нову - застосувати відносно Дугарь цілодобовий домашній арешт із забороною залишати місце проживання у Києві за адресою орендованої квартири до 8 лютого та покласти на неї обов’язки прибувати до слідчого за викликом, утриматись від спілкування зі свідками та підозрюваними по справі.

Відповідне рішення присутні у залі зустріли вигуками "Ганьба".

Читайте такожСправа Шеремета: підозрювані Дугарь та Антоненко відмовилися від слідчого експерименту – поліція (відео)

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Національній поліції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім "Ліса"), військову медсестру Яну Дугарь та подружжя добровольців Інну ("Пума") і Владислава ("Буча") Грищенків, яке проходить підозрюваними у справі про замах на вбивство бізнесмена в Косові Івано-Франківської області.

Підозри вручили Антоненку, якого слідство вважає організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, закладала вибухівку під авто журналіста, та Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину. Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

13 грудня Печерський районний суд Києва обрав Дугарь запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, а Кузьменко - у вигляді тримання під вартою до 8 лютого 2020 року. Вночі 14 грудня суд постановив заарештувати на 2 місяці Антоненка.