Заява генпрокурора про недостатність доказів у справі Шеремета має стати сигналом для суду, вважає адвокат / УНІАН

Заява Генерального прокурора Руслана Рябошапки про недостатність доказів у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета має стати сигналом для суду щодо безпідставності тримання підозрюваних під вартою.

Про це у коментарі УНІАН заявив захисник однієї з підозрюваних лікарки Юлії Кузьменко Владислав Добош.

Читайте такожСправа Шеремета: суд змінив запобіжний захід Дугарь з цілодобового на нічний домашній арешт

Відео дня

«Я би сказав, що не те, що недостатньо доказів, їх немає. Вони сподівалися знайти щось під час обшуків - не знайшли. Експертиза ходи підозрюваних виявилася зфальшованою: методології не існує, Бірч (Іван Бірч - іноземний спеціаліст, висновки якого щодо ходи осіб на камерах спостереження були долучені до справи обвинуваченням як докази вини Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко - УНІАН) не є експертом», - сказав Добош.

«Якщо немає доказів, їх недостатньо, то я сподіваюся, що суд змінить запобіжний захід - звільнить Кузьменко та Антоненка з-під варти, що заява Рябошапки про недостатність доказів стане сигналом для суду щодо зміни запобіжного заходу, і ми зможемо повернутися до вивчення сухих фактів», - додав адвокат.

Разом з тим він прогнозує, що попри відсутність доказів слідство не наважиться змінити підозру фігурантам справи. «Єдине, що вони можуть тепер родити - фальшувати справу. Вони дуже хочуть направити справу до суду, бо розуміють, якщо зараз змінити підозру, то потрібно притягати до відповідальності групу слідчих, прокурорів, слідчих, які ухвалювали рішення про тримання під вартою», - вважає Добош.

Читайте такожВбивство Шеремета: фігурантку "Пуму" відпустили додому, але за іншою справою

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Національній поліції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім "Ліса"), військову медсестру Яну Дугарь та подружжя добровольців Інну ("Пума") і Владислава ("Буча") Грищенків, яке проходить підозрюваними у справі про замах на вбивство бізнесмена в Косові Івано-Франківської області.

Підозри вручили Антоненку, якого слідство вважає організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, закладала вибухівку під авто журналіста, та Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину. Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

13 грудня Печерський районний суд Києва обрав Дугарь запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, а Кузьменко - у вигляді тримання під вартою до 8 лютого 2020 року. Вночі 14 грудня суд постановив заарештувати на 2 місяці Антоненка.