avtonomer.net

За місяць Харківська область з відстаючих у різноманітних рейтингах по об'єднанню громад перебралася до трійки лідерів.

На даний момент регіон став одним з трьох в Україні, які подали на розгляд  Кабінету міністрів фінальний варіант Перспективного плану об'єднання громад області.

Відео дня

До цього часу лідерство в процесах децентралізації в країні стабільно займали центральні та західні області. За даними Мінрегіону на 10 січня 2020 року, трійка регіонів щодо формування заможних громад складалася з Дніпра, Житомира та Чернігова. Харків виявився на 15-му місці.

«Причиною цього, очевидно, стало штучне стримування створення громад, яке раніше практикувалося в області. Адже на фінансово незалежні від виконавчої влади громади важче тиснути та диктувати їм, які вони повинні дати відсотки на виборах», - прокоментував голова Харківської ОДА Олексій Кучер.

За його словами, теперішнє керівництво обласної адміністрації вирішило зайняти іншу позицію.

«Почали спілкуватися з різними ініціативними групами, органами місцевого самоврядування та експертами, шукаючи ті варіанти об'єднання, які б у першу чергу підтримувалися людьми та давали б фінансову спроможність цим громадам», - підкреслив Кучер.

Саме така робота, з точки зору керівництва Харківської ОДА, дозволила в стислі терміни знайти цілий перелік компромісних рішень, які й лягли в основу фінального варіанту Перспективного плану.