СБУ виявила факт розтрати державного майна посадовцями / фото facebook.com/SecurSerUkraine

Служба безпеки України підозрює п’ятьох посадових осіб комунального підприємства «Київміськсвітло» у масштабних зловживаннях під час здійснення закупівель ламп для вуличного освітлення.

Читайте такожСБУ провела обшуки в Миколаївському порту

Як повідомляється на сайті Служби безпеки України, за даними слідства, у 2018 році керівництво кількох структурних підрозділів комунального підприємства забезпечило перемогу у тендері на придбання освітлювальних засобів наближеній до них комерційній структурі.

Відео дня

«Загальна сума контрактів становила кілька десятків мільйонів гривень, частину з якої було розтрачено», - сказано у повідомленні.

За попередньою версією слідства, під час підготовки кошторису чиновники свідомо завищили реальну ринкову вартість на лампи для вуличного освітлення.

Ініційована СБУ комплексна товарознавча та судово-економічна експертизи засвідчили, що через такі дії посадовців місцевому бюджету завдано збитки у особливо великих розмірах.

Наразі п’ятьом посадовцям «Київміськсвітла» оголошено про підозру за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України,

Як повідомляв УНІАН, 31 грудня 2019 р. краєзнавець, дослідник київської архітектури Семен Широчин на своїй сторінці у Facebook написав, що під час ремонту освітлення в Маріїнському парку оригінальні ліхтарні стовпи з чавунним литтям 1950-х замінили на дешеві. За його даними, загальна вартість робіт з ремонту освітлення у парку становила понад 18 млн грн.

Така заміна викликала хвилю обурення у киян.

3 січня 2020 р. у КП «Київміськсвітло» заявили про аварійний стан демонтованих оригінальних з чавунним литтям ліхтарів на вході до Маріїнського парку.

21 лютого влада Києва заявила, що вивчить можливість реставрації і повернення 4-х історичних ліхтарів у Маріїнському парку. Старі ліхтарі, за інформацією КМДА, зберігаються у КП «Київміськсвітло». Загалом підприємство замінило у парку 187 світильників, в тому числі 4 старовинні ліхтарі.