Переведення годинників 2020 – коли Україна перейде на літній час \ УНІАН

Щороку в Україні переводять стрілки годинників на літній і зимовий час. 2020-й рік не став винятком і вже наприкінці березня українці перейдуть на літній час.

Читайте такожКоли Великдень у 2020 році в Україні: дата свята

Переведення годинників здійснюється головним чином для того, аби людина могла працювати, використовуючи при цьому менше штучного освітлення. Таку процедуру переведення годинників застосовують у багатьох країнах світу, зокрема і в європейських державах, підлаштовуючись під зміну початку та закінчення світлового дня в різні сезони.

Відео дня

Коли в Україні переводять годинники

В Україні перехід на літній і зимовий час регламентується постановою Кабінету міністрів №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. Згідно із нею, датою переходу на літній час щорічно є остання неділя березня.

Коли у 2020 році переводять годинники на літній час / фото: pinterest.co.uk

Таким чином, переведення часу відбудеться у ніч з суботи, 28 березня, на неділю, 29 березня. Цієї ночі о 3:00 українці перемістять стрілки годинників на одну годину вперед. Тож, вставати доведеться раніше.

Як підготуватися й полегшити перехід на літній час

Людський організм, на думку вчених, набагато легше переносить перехід на зимовий час, ніж на літній. Все через те, що стрілки годинників переводять на годину вперед, а отже – люди менше сплять.

Так, переведення годинників може викликати дратівливість і перепади настрою. А у людей, які страждають від серцево-судинних і хронічних хвороб, може спричинити проблеми зі здоров’ям.

Читайте такожДень Святої Трійці: коли його святкують у 2020 році

Аби мінімізувати стрес від переходу на літній час, лікарі рекомендують за тиждень до цього почати регулярно гуляти на свіжому повітрі і лягати спати приблизно на 30 хвилин раніше, ніж зазвичай, поступово готуючи організм до змін.

Крім того, слід дотримуватися правильного раціону харчування, виключити навантаження на організм алкоголем і шкідливою їжею, а також пити багато рідини.

І звісно ж, потрібно висипатися. Дорослій людині для повноцінного відпочинку треба не менш ніж 7-9 годин сну, для дітей – 9-10 годин.