путин крым / REUTERS

Як зазначається у повідомленні, у звіті наголошується на радикальному погіршенні прав і свобод кримськотатарського населення та українців, які проживають в окупованому РФ Криму.

Окремо привертається увага до існуючої практики окупаційної влади півострова до звинувачення проукраїнськи налаштованих громадян півострова в «екстремізмі і сепаратизмі», застосуванні примусового громадянства РФ, здійсненні морально-психологічного та політичного тиску, переслідуваннях і викраденнях кримських татар, українців та громадян півострова, які відкрито підтримують територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

Звіт представляє кричущі факти системних та масштабних порушень прав людини в Криму, зокрема, політично вмотивованих переслідувань учасників «Євромайдану», викраденнях «кримською самообороною» політичних активістів, заборонах на в’їзд лідерам Меджлісу кримськотатарського народу, блокуванні перевезення більш ніж 4 тисяч дітей, позбавлених батьківської опіки, на материкову Україну.

Відео дня

Читайте такожКонституційний суд Росії не став розглядати скаргу на закон про приєднання Криму

«Україна високо цінує внесок Місії БДІПЛ ОБСЄ та ВКНМ ОБСЄ у забезпечення неупередженої оцінки існуючих порушень прав і свобод людини в окупованому Криму», - підкреслюється в повідомленні, а також «вимагає від РФ та окупаційної влади в Криму забезпечення повного і безперешкодного допуску міжнародних моніторингових місій та неурядових правозахисних організацій до кримського півострова, безумовного виконання РФ рекомендацій Звіту Місії і закликає РФ до здійснення практичних кроків, що продемонструють готовність Кремля повернутися до виконання своїх зобов’язань у відповідності до норм і положень міжнародного права та міжнародного гуманітарного права».

ЯкповідомлявУНІАН, післяанексії КримуРосієювберезні2014рокуАРКримоголошенотимчасовоокупованою територією. Між материковоюУкраїноюі півостровомвстановленаадміністративна межа.

Лідерикримськихтатароголосили, щокримськітатариготуютьакцію з блокуваннятранспортного сполученнязКримомз бокуматериковій частиніУкраїнинаадмінкордоні з півостровом. Початокакціїзапланованона20-21вересня.