REUTERS

Про це заявив начальник головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Леонід Голопатюк під час робочого візиту до штаб-квартири ООН в Нью-Йорку, повідомляє прес-служба Міноборони України.

"Голопатюк підкреслив необхідність розгортання міжнародної миротворчої місії ООН на сході України, оскільки зазначене питання набуває життєво важливого значення на сучасному етапі", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожКлімкін: На неофіційних переговорах Путін заявляв, що не проти міжнародних миротворців на Донбасі

Відео дня

У ході засідання український представник окремо зупинився на питанні триваючої зовнішньої агресії з боку РФ в Україні. Україна як один з основних і найбільших контрибуторів сил і засобів до міжнародних зусиль з підтримання миру і безпеки має моральні підстави розраховувати на допомогу з боку ООН в такий складний період. За його словами, незважаючи на перемир'я, ситуація на сході України, як і раніше, дуже далека від мирної, і ескалація конфлікту може продовжитися в будь-який момент.

Голопатюк нагадав, що в березні цього року уряд України офіційно звернулося до Ради Безпеки і Генерального секретаря ООН з проханням розгорнути міжнародну операцію з підтримання миру і безпеки під керівництвом ООН на сході Україні. Він зазначив, що направлення миротворців ООН в Україні могло б стати дуже ефективним інструментом реалізації Мінських угод.

Читайте такожЖебрівський: Миротворці відновили б територіальну цілісність України за два тижні

При цьому він підкреслив особливу необхідність продовження процесу реформування можливостей ООН для більш ефективного реагування на кризові виклики у сфері міжнародної безпеки. Україна після її обрання непостійним членом Ради Безпеки ООН на період 2016-2017 років буде розглядати питання консолідації зусиль ООН з підтримання миру як одна з ключових і пріоритетних напрямів діяльності.

Читайте такожНАТО скерує своїх миротворців на Донбас лише після рішення Радбезу ООН - дипломат

Як повідомляв УНІАН, 18 лютого 2015 р. на засіданні РНБО президент України Петро Порошенко запропонував обговорити питання про запрошення в Україну миротворчої місії ООН.

При цьому він зазначив, що найкращим форматом для України буде базування поліцейської місії Євросоюзу.

18 лютого Рада національної безпеки і оборони України вирішила звернутися до ООН і ЄС з проханням про розгортання в Україні операцій з підтримання миру. На думку членів РНБО, миротворча місія ООН повинна бути розміщена уздовж лінії розмежування на Донбасі і неконтрольованих ділянок державного кордону з РФ.