Україна і Казахстан вивчать перспективи реалізації проектів будівництва виносного причалу в районі морського нафтового терміналу «Південний» і нафтопереробного заводу в районі м. Южне (Одеська область).

Як повідомив УНІАН прес-секретар міністра палива і енергетики Фент ДІ, відповідна домовленість досягнута в рамках засідання міждержавної українсько-казахстанської комісії з економічного співробітництва, що проходило в Астані 6 листопада.

За його словами, сторони, зокрема, доручили Мінпаливенерго України, Міненерго і мінеральних ресурсів Казахстану, а також НАК «Нафтогаз України» і «Казмунайгаз» створити робочу групу для вивчення можливості реалізації даних проектів.

Відео дня

Крім того, міждержавна комісія доручила «Укртранснафті» надати казахстанській стороні пропозиції щодо використання диференційованих тарифів для транзиту казахстанської нафти територією України у напрямі чорноморських портів для визначення Казахстаном доцільності транспортування нафти в цьому напрямі.

Також комісія доручила Мінпаливенерго і Міненерго і минресурсов Кахастана, а також НАК «Нафтогаз України» і «Казмунайгаз» розглянути можливість створення спільної робочої групи для визначення перспектив реалізації енергетичних інвестиційних проектів в Україні, Казахстані, а також на території Європи.

Зокрема, в рамках робочої групи планується обговорити питання будівництва парогазових електростанцій, спільної розвідки, видобутку вуглеводнів і будівництва нафтопроводів.