Олександр МЕДВЕДЬКО
Генеральна прокуратура оголосила колишнього голову правління банку "Надра" Ігоря Гіленка в державний розшук. Про це журналістам повідомив генпрокурор Олександр Медведько. Слідство підозрює пана Гіленка, а також кількох інших співробітників банку, в розтраті і нецільовому використанні коштів. І хоча генпрокурор вважає, що розслідування почалося вчасно, учасники ринку впевнені, що Ігоря Гіленка вже давно немає в країні і шанси на те, що його спіймають невеликі, пише "Коммерсантъ-Україна".

Генпрокурор Олександр Медведько офіційно заявив, що в рамках розслідування було прийнято рішення оголосити в державний розшук колишнього главу правління банку "Надра" Ігоря Гіленка, який, як стверджує генпрокурор "є громадянином Росії", а також декількох інших керівників банку. Як відомо, пан Гіленко очолював правління банку з липня 1997 року і був звільнений з цього поста 11 лютого 2009 року, наступного дня після того, як в банку було введено тимчасову адміністрацію.

Як нагадує видання, банк "Надра" став другою після Промінвестбанку кредитною установою в Україні, що одержала крупну суму від держави. Щоб повернути зовнішнім кредиторам $230 млн., в жовтні 2008 року банк одержав від НБУ позику у розмірі 1,5 млрд грн. Згодом центробанк збільшив суму рефінансування банку до 7,8 млрд грн, з них по кредитах на 4 млрд грн заставою виступила фінансова гарантія Group DF Дмитра Фірташа, по решті суми – пул іпотечних кредитів (іпотека складає 75% портфеля роздрібних кредитів "Надра"). Вкладникам банку за минулий рік повернули всього 4,5 млрд грн.

Відео дня

Як розповів генеральний прокурор, першу кримінальну справу стосовно діяльності банку, було порушено ще 12 серпня – за фактом привласнення "посадовцями одного з приватних підприємств" кредитних коштів на суму 173 млн. грн. Другу кримінальну справу, за аналогічним фактом, було порушено Генпрокуратурою 20 серпня, при цьому сума незаконно привласнених кредитних коштів, що фігурує в справі, складає 211 млн. грн. "Це дуже складні для розслідування справи, оскільки вони пов`язані з виїмкою величезної кількості документів і банківською таємницею", - підкреслив пан Медведько.

За словами генпрокурора, в ході розслідування двох справ було порушено третю кримінальну справу за ч. 5 ст. 191 ("привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем"; карається позбавленням волі на термін від 7 до 12 років) – цього разу відносно співробітників банку "Надра", серед яких фігурує і Ігор Гіленко.

"Хочу уточнити, що до банку `Надра` руки у нас дійшли своєчасно", - підкреслив Олександр Медведько. З цим твердженням не згодні учасники ринку. На їх думку, шанси на те, що пан Гіленко потрапить до рук українського правосуддя, невеликі. У неофіційних бесідах банкіри говорили, що Ігоря Гіленка в Україні давно немає. Джерело Ъ в банку "Надра", зокрема, стверджувало, що Ігор Гіленко має не тільки російське, але й австралійське громадянство і залишив країну вже наступного дня після введення в банку тимчасової адміністрації. А за даними австралійського журналу BRW, Ігор Гіленко в 2005 році зайняв восьме місце в рейтингу молодих австралійських мільйонерів. "У мене немає довіри до нашої влади, зокрема до правоохоронних органів, вони імітують діяльність. Зрозуміло, що людина все кинула і вже виїхала з країни, - говорить президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.– Навіть якщо людина вкрала велику суму грошей, у нас достатньо поділитися з `органами` – і жодних особливих проблем не буде".

Свідчення Ігоря Гіленка повинні прояснити ситуацію не тільки зі зловживаннями в банку, але й зі всіма проблемними кредитами, упевнені банкіри. "Першоджерело має повну інформацію. Якщо пан Гіленко знайдеться, то він зможе дати відповіді на всі питання, що стосуються банку `Надра`", - вважає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. За інформацією джерела Ъ в банку "Надра", за рахунок рефінансування НБУ в листопаді 2008 року - січні 2009-го позики одержали кілька десятків фіктивних фірм.