Арбузов

Про це в інтерв'ю телекомпанії ICTV повідомив голова Нацбанку Сергій Арбузов, повідомляється на сайті каналу.

“Цей закон, я наполягаю, добре захищатиме інтереси людей”, - сказав С.Арбузов. При цьому додав, що цей захід дасть змогу активно боротися із спекуляціями на валютному ринку.

Минулого тижня відповідний законопроект про запровадження 15% збору був зареєстрований у Верховній Раді. Проте документ не виносився на розгляд у сесійний зал, оскільки його автор народний депутат Віталій Хомутинник відкликав законопроект.

Відео дня

У свою чергу голова комітету із запобігання здійсненню недобросовісних валютних операцій НБУ Юрій Горшков заявив, що в НБУ поки що не знають, що стягуватиметься з операцій з продажу готівкової валюти: податок чи збір. Він пояснив, що це питання також буде враховано в тому варіанті законопроекту, який буде знову внесено до парламенту.

Серед іншого С.Арбузов спростував чутки, ніби регулятор відпустив гривню у вільне плавання, як цього вимагає Міжнародний валютний фонд. І зазначив, що минулого тижня ціни на валюту стрибнули внаслідок паніки і безвідповідальних заяв політиків.

Нагадаємо, поступове ослаблення курсу гривні до американського долара спостерігається в останні кілька місяців. У другій декаді листопада, за даними НБУ, середньозважений готівковий курс долара США на продаж підвищився до 8,26 грн/дол., притому що банки фактично не здійснювали вільного продажу валюти. Станом на 22 листопада курс на продаж валюти повернувся до рівня 8,19 грн/дол.