«Люди навряд чи часто здійснюють платежі більше 150 тис. грн, тому їх це особливо не торкнеться. Тим більше, такі великі суми виплачують переважно за нерухомість, а також, скажімо, автомобілі або яхти. Дуже сумніваюся, що за ці об'єкти люди навіть сьогодні розраховуються пачками купюр. Одночасно це може загальмувати спекулятивні операції, а також відмивання коштів, оскільки буде чітка фіксація руху всіх коштів», - сказав завідувач відділом економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат економічних наук Ярослав Жаліло, повідомляє РБК-Україна.

Він переконаний, що в майбутньому обговорювана сума граничного розміру готівкових платежів в 150 тис. грн може бути зменшена. «Ми можемо рухатися до подальшого зниження цієї суми, але це має відбуватися з одночасним розвитком безготівкових платежів. До речі, ми це зараз часто спостерігаємо на прикладі перекладу соціальних виплат на картки, а також того, що банківські термінали поширені навряд чи в не найвіддаленіших селищах. У гаманці пересічного європейця або американця складно знайти великі купюри, весь світ живе по безналу, у них гроші не лежать під матрацом, вони працюють. Ми повинні йти в цьому напрямку. Але при цьому ми повинні переконатися, що нововведення не обмежить прав українців і не створить їм додаткових незручностей», - підкреслив Жаліло.

Доцент Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, кандидат економічних наук Надія Циганова зазначила, що в розвинених країнах частка готівки в грошовій масі не перевищує 5-6% і має тенденцію до скорочення. «Органи монетарного регулювання підтримують розвиток безготівкових розрахунків, зокрема обмежуючи суми готівкових платежів. Ці заходи також застосовуються в системі фінансового моніторингу відмивання «брудних грошей» і ухилення від сплати податків», - резюмувала Циганова.

Нагадаємо, у вересні 2012 р. Верховна Рада дозволила НБУ обмежувати граничні розрахунки готівкою. Також наприкінці минулого року екс-глава НБУ, нині - перший віце-прем'єр Сергій Арбузов повідомив, що рішення про встановлення граничної суми готівкових розрахунків буде прийнято в 2013 р.

Відео дня