книга / Фото : truquesdestyling.blogspot.com

Про це заявив під час дискусії з нагоди відзначення в Україні Дня права знати керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України Денис Іванеско, повідомили УНІАН у прес-службі глави держави.

«Україна перебуває сьогодні на високому рівні свободи інформації. Держава забезпечує системне виконання Закону «Про доступ до публічної інформації», а також належний нагляд за його дотриманням», - підкреслив він.

За словами Іванеска, сьогодні держава надає своїм громадянам ту інформацію, яку вони потребують у той спосіб, який зручний запитувачу. Лише за минулий рік центральними органами виконавчої влади та ОДА в рамках виконання норм Закону «Про доступ до публічної інформації» було оприлюднено 290 тис. документів, надано 43 тис. відповідей на інформаційні запити, з них 3400 запитів представників ЗМІ. З цієї кількості 25 тисяч запитів були направлені до розпорядників через електронну пошту, зазначив він.

Відео дня

Показник кількості запитів 8,8 на 10 000 осіб населення цілком відповідає показникам провідних демократичних країн. 93% запитувачів отримали відповіді на запити протягом базового терміну 5 днів, додав Іванеско.

Читайте також: Євросоюз зробив заяву про свободу слова в Україні

На думку представника АП, досягти такого рівня вдалося, в першу чергу, завдяки якісно прописаному закону, який третій рік поспіль входить до десятки кращих законів світу щодо доступу до інформації.

Також Іванеско подякував незалежним експертам і представникам НДО за високі оцінки, які отримує стан реалізації норм закону. «Це наша спільна перемога, результат спільних зусиль громадських активістів, журналістів і влади. Без ретельного контролю, без лідерства АП, без принципової позиції Президента України ми б не мали таких позитивних оцінок і високого рівня виконання закону», - заявив він.