«Ми виходимо на фінішну пряму щодо створення системи супутникового зв'язку. Супутник «Либідь» робиться під егідою канадців, але сам супутник складається в Красноярську в Науково-виробничому об'єднанні прикладної механіки імені академіка Решетньова. Наші фахівці з Національного космічного агентства України брали участь у певному етапі», - повідомив Алексєєв.

За його словами, «зараз, по суті справи, закінчено складання супутника, його поставлено в камеру на термовипробування, потім супутник ставиться на контрольне електричне випробування, після цього його буде відправлено на орбіту. Закінчується виготовлення ракет, тому що він запускатиметься на ракеті «Зеніт» з Байконура. У нас є спільний графік з канадцями і росіянами про те, що попередня дата - це 27 квітня 2014 року - ми повинні провести пуск».

Також Алексєєв повідомив: «Ми одержали устаткування з Німеччини для системи керування цим апаратом. Все устаткування вмонтовуватиметься в Євпаторії. Три місяці дається на введення в експлуатацію, після цього будемо користуватися своїм супутником зв'язку, який працюватиме на позиції 48 градуса східної довготи».

Відео дня

Як повідомлялося, «Либідь» - перший український геостаціонарний телекомунікаційний супутник, призначений для формування Національної системи супутникового зв'язку України.

Основним підрядчиком і розробником корисного навантаження є канадська компанія Macdonald, Dettwiler and Associates corporation. Також MDA повинна побудувати наземну допоміжну інфраструктуру на території центру управління польотами в Україні. Контракт було підписано в 2009 році і його вартість становить 254 млн. доларів.

Субпідрядчиком виступає ВАТ «Інформаційні супутникові системи» імені академіка Решетньова, яке відповідальне за супутникову платформу і конструкцію модуля корисного навантаження. Крім того, ІСС здійснює інтеграцію і випробування, доставку на космодром, бере участь у передпускових роботах, надає послуги з управління на початкових етапах експлуатації і проводить орбітальні випробування платформи. Також ІСС навчає персонал наземного комплексу управління «Либідь».