Олег Проскуряков прогнозує збільшення обсягу утилізації використаних елементів живлення до 3-4 млн штук

Міністерство екології та природних ресурсів України прогнозує збільшення щорічного обсягу утилізації використаних батарейок та інших елементів живлення до 3-4 млн. штук. Про це повідомив журналістів міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков.

“Три-чотири мільйони елементів живлення на рік утилізується на наших потужностях, а щось ми будемо вивозити за кордон», - сказав він.

За словами міністра, на даний час в країні утилізацією батарей займаються два заводи – у Львові і в Артемівську (Донецька обл.). При цьому Проскуряков не уточнив обсяг утилізації батарей у 2013 році.

Відео дня

Глава Мінекології також повідомив, що міністерство веде переговори з європейськими компаніями щодо закупівлі використаних українськими споживачами батарей.

Читайте такожУ Львові встановили перший контейнер для збору батарейок

«Ми спілкуємося з угорськими і французькими компаніями, які купуватимуть ці батареї. Так, це вигідно. Батарея, хоч і відпрацьована, але щось коштує. Це метал, це її складові», - сказав міністр.

Як позитивний приклад міністр розповів про програму утилізації батарей, що реалізується з квітня 2013 року спільно з оператором мобільного зв'язку МТС, в рамках якої здійснюється збираня елементів живлення в спеціальні бокси, встановлені в магазинах мережі.

За словами Проскурякова, одна викинута в звичайний сміттєвий ящик батарея може забруднити близько 20 квадратних метрів грунту і 400 літрів підземних вод.

При цьому він повідомив, що з 643 млн. грн, передбачених у бюджеті на 2014 рік на виконання екологічних програм, 30 млн. грн буде виділено на інформування населення про культуру утилізації батарей.

Читайте такожХірурги врятували дівчинку, яка проковтнула батарейку

«Наступним етапом ми хочемо поширити цю програму на всі державні і навчальні установи для того, щоб люди могли там викидати батареї (у спеціальні бокси – УНІАН)», – додав глава Мінекології.

Як повідомляв УНІАН, 20 квітня 2013 року між Міністерством екології та природних ресурсів України і компанією «МТС-Україна» було підписано меморандум про співпрацю, що передбачає встановлення в усіх магазинах мережі МТС спеціальних боксів для утилізації використаних батарей на заводі у Львові.