1 грудня законопроєкт №5655 був знятий з розгляду парламентом / фото REUTERS

Проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності" №5655 обов’язково має бути доопрацьований. Асоціація міст України виступає категорично проти його ухвалення в нинішньому вигляді, тому що цим документом обмежуються права місцевого самоврядування. Про це йдеться в заяві АМУ, розміщеній на сайті асоціації.

"Асоціація міст України 8 грудня вчергове звернулася до Голови профільного Комітету Верховної Ради України щодо проєкту Закону України №5655. Серед численних зауважень та пропозицій АМУ зазначила, що законопроєкт в обов’язковому порядку необхідно доопрацювати задля виключення положень щодо приватних уповноважених осіб з містобудівного контролю, адже проєктом передбачено передачу функції держави та місцевого самоврядування підприємницьким структурам. Це ставить одних суб'єктів господарювання у привілейоване становище стосовно інших, що суперечить частині другій статті 5 та частині четвертій ст. 13 Конституції України", - зазначають в АМУ.

Також в Асоціації міст України вважають за потрібне демонополізувати право підпису керівника органу містобудування.

Відео дня

"Адже це зупинить всі процеси в будь-якій громаді, тим більше в місті-мільйоннику", - кажуть в АМУ

Серед інших вимог АМУ:

  •  введення відповідальності адміністраторів електронної системи за терміни надання послуг, за неправдивість введених ними даних і за ненадання послуг взагалі;
  • створення можливостей для зупинки самовільного будівництва;
  • приведення норм проєкту у відповідність до Цивільного Кодексу України.

Асоціація міст України також нагадала про необхідність проведення узгоджувальних нарад з представниками Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства культури України та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Як повідомлялося, 1 грудня законопроєкт №5655 був знятий з розгляду парламентом. А напередодні, 28 листопада, Асоціація міст України зверталась з пропозиціями місцевого самоврядування до законопроєкту.