Асоціація рітейлерів підтримала проведення торгів через ProZorro на харчування ЗСУ / фото hromadske-zp.tv

Асоціація рітейлерів України (RAU) вітає рішення Міністерства оборони проведення торгів через систему ProZorro на харчування ЗСУ, завдяки яким вдалося зекономити значні бюджетні кошти. Крім того, Асоціація спростувала інформацію про те, що неучасть великих мереж у торгах начебто пов’язана з тим, що вони проводилися через систему ProZorro.

Про це йдеться на сайті Асоціації.

"Реформування системи державних закупівель в даній сфері вже було на часі. Але враховуючи воєнний стан в країні, підхід до змін повинен відбуватись поетапно, виважено та не порушувати безперебійне постачання продуктів харчування для військових. Проведення відкритих торгів Міністерством оборони України – це перший позитивний крок до реформування системи закупівель", - зазначається у заяві RAU.

Відео дня

В Асоціації наголосили, що останніми днями в медіа шириться інформація щодо неучасті великих рітейлерів в закупівлях продуктів харчування для Міноборони України саме через те, що торги проводились через систему Prozorro, що не відповідає дійсності. Ці закиди у RAU спростовують.

"Враховуючи, що учасники Асоціації безпосередньо брали участь в робочих групах і надавали пропозиції, які могли б поліпшити умови державних закупівель, вважаємо за необхідне зазначити наступне. В умовах війни для рітейлу головним завданням залишається забезпечення продовольчої безпеки та достатньої кількості продовольчих запасів для населення, швидке реагування на форс-мажорні обставини, які можуть виникати у зв’язку з агресією російської федерації", - зазначається у заяві.

У тексті також йдеться про те, що у своїх пропозиціях рітейлери пропонували залучити до закупівель саме національних виробників продуктів харчування, які б змогли забезпечити гарантовану кількість поставок продуктів харчування за сталою та прогнозованою ціною на весь час дії контракту.

Крім того, у заяві наголошується, що учасники RAU надавали й інші пропозиції, які вже частково враховані, а розгляд решти Міністерством оборони в майбутньому зможе допомогти трансформувати та удосконалити систему закупівель.

"Враховуючи вже досягнуті позитивні результати щодо зниження ціни по лотах, які відбулись в системі закупівель Prozorro, рітейл вітає початок змін та готовий надалі брати участь в обговоренні та удосконаленні моделі проведення державних закупівель Міністерством оборони України, яка б дозволила найбільшій кількості учасників долучитись до даного процесу", - підсумовується у заяві.

Нагадаємо, на початку червня відбулися торги на постачання харчування дла армії через систему ProZorro, на яких було зекономлено понад 6 млд грн. Після торгів деякі учасники, що програли, подали позови до судів. Більша частина з них була програна, за іншими судові розгляди тривають. Міноборони підписало перші три договори по постачання продуктів для ЗСУ з трьома компаніями-переможцями відкритих торгів Антикорупційна рада Міністерства оборони, яка сприяла проведенню торгів на ПрозоРо, заявила, що після проведення проти неї була розгорнута медійна атака за участю ресурсів, пов’язаних з Анатолієм Шарієм і Вадимом Рабиновичем. Також повідомлялося, що нібито великі мережі відмовилися від участі у тендері через те, що він проводився через систему ProZorro.