Пояснити, чому світ "не знає", хто підірвав греблю Каховської ГЕС, чому західні медіа цитують "не впевнених" офіцерів західних розвідок і Держдепу, але, наприклад, не сумніваються у тому, що саме Україна обстрілює Білгородщину?

Отже, якщо Росію прямо звинуватять у терористичному акті - яким є підрив греблі - її автоматично визнають країною-терористом. А це, у свою чергу, означає повну заборону на будь-яку торгівлю з РФ, окрім спеціальних програм ООН типу "нафта в обмін на продовольство" - як було з Іраком часів Саддама.

Якщо Росію прямо звинуватять у терористичному акті, її автоматично визнають країною-терористом

Чи буде виконуватись такая заборона усім світом? Західні лідери небезпідставно бояться, що ні. Ну, і ми розуміємо, що навряд чи. Бо індуси не відмовляться від дешевої російської нафти, поки зварений з неї бензин радо купують ЄС та Африка. А ще індуси технічно і інтелектуально не здатні обслуговувати силу силенну російської зброї, якою оснащені індійські війська. Отже, півтора мільярди населення Землі заздалегідь кажуть міжнародним санкціям "не сьогодні".

Плюс Китай не готовий втрачати російські ринки і російські двигуни для своїх літаків (надто напередодні війни за Тайвань).

Африка як така взагалі ні від чого з Росією відмовлятись не готова - починаючи від туристів і продовжуючи краденим у нас збіжжям - ви могли переконатись в примітивній ницості типових представників "Чорного континенту" вчора - коли прес-сек президента ПАР публічно заявляв, що так, його президента під час повітряної тривоги відвели в бомбосховище, а сам він не спускався - але "не чув" не тільки ніяких вибухів у Києві - а й навіть сирен повітряної тривоги "не чув".

Про поточних близьких партнерів Москви - Вірменію, Казахстан, Грузію, Узбекистан, Туреччину - годі й згадувати.

Відповідно, західні дипломати цілком справедливо остерігаються того, що, після визнання провини Росії в підриві Каховської греблі, ледь животіючий фейк під назвою "система міжнародного права" остаточно впаде - бо ніхто (або більшість країн, принаймні) не перестане торгувати з країною-терористом. А оскільки нікого за цю торгівлю не зможуть жодним чином покарати, то посиплеться і решта чинних санкційних пакетів - і певні країни почнуть вільно торгувати з Іраном, ядерним клоуном Чен Ином, Кубою, Венесуелою, сомалійськими піратами, еритрейськими людожерами, тощо.

От, щоб відтягти цей неприємний (але і неминучий) момент - коли система чинного світового порядку завалиться вже остаточно - західні спецслужби і продукують маячню типу "ми не впевнені, що сталось на греблі" - своїм ЗМІ, які через це уникають прямих звинувачень рашистів, і таким чином не підбурюють західний електорат тиснути на своїх політиків щодо цього питання.

Але ж так не може тривати вічно, - зауважите ви. Ні, може, - відповім я. Згадайте, скільки років минуло, перш ніж російську сторону звинуватили в трагедії MH-17 і як саме її звинуватили (форма у міжнародному праві важливіша за зміст).

Стан системи міжнародного права і безпеки нині якнайкраще характеризує цитата: те, що мертве, померти не може

А ще - на Заході чекають, коли Кремль трохи "одумається" і знайде якогось цапа-відбувайла, типу конкретного офіцера, що "запанікував і віддав злочинний наказ". Тоді можна буде спробувати вважати терористом його, але не всю Росію. І не буде потреби намагатись зробити нездійсненне - колективно заборонити торгівлю з РФ.

Та у Кремлі цього робити не хочуть - там демонстративно знущаються на західною куколд-дипломатією і планують нові способи випробувань "меж дозволеного".

Стан системи міжнародного права і безпеки нині якнайкраще характеризує цитата: те, що мертве, померти не може.

Михайло Ганницький, шеф-редактор УНІАН