Під час підйому танкера обірвався трос одного з двох буксирів / фото facebook.com/DeiOdesa

Дві спроби фахівців компанії Smart Marine Concept підняти з мілини й поставити на кіль аварійний танкер Delfi біля узбережжя Одеси виявилися безуспішними — обірвався трос одного з двох буксирів при спробі підняти судно.

Про це повідомляє пресслужба Державної екологічної інспекції в Одеській області у Facebook.

«Сьогодні зранку були проведені всі підготовчі роботи для початку евакуації судна Delfi. На жаль, дві перші спроби виявилися безуспішними через слабкі троси, один з яких обірвався», — йдеться у повідомленні.

Відео дня

В Держекоінспекції уточнили, що у неділю, 19 липня, очікують на третю спробу.

Зазначається, що інспектори Державної екологічної інспекції в Одеській області контролюють процес підняття танкера через ймовірність забруднення морської води в районі робіт з ліквідації наслідків морської аварії.

За словами голови Одеської облдержадміністрації Максима Куцого, фахівцям компанії Smart Marine Concept необхідно довести нахил танкера до 45 градусів, поставити його на кіль і потім прибрати з пляжу. Представники судновласника запевнили, що після підняття танкера їм знадобиться два тижні, щоб відбуксирувати його на місце майбутньої дислокації.

В пресслужбі Одеської мерії зазначили, що фахівцями міського КУ Рятувально-водолазна служба судно огороджено бонами для запобігання розливу нафтопродуктів. Рятувальники закріпили швартувальні й буксирувальні кінці. Працює водолазна група. Залучено три плавзасоби рятувальної служби та 12 співробітників.

В районі робіт на пляжі чергує поліція і військовослужбовці Нацгвардії.

Як повідомлялося раніше, сьогодні з 6 ранку ведуться роботи з підняття затонулого танкера Delfi. Близько 15:00 під час спроби смикнути танкер в одного з буксирів порвався канат.

Роботи з підйому Delfi повинні завершиться до 20 липня.

Читайте такожВ Одесі почали підготовку до підйому затонулого танкера "Делфі" (фото)

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту. Через шторм його віднесло в бік пляжу «Дельфін» в Одесі. Водолази евакуювали трьох членів екіпажу. В результаті аварії танкера нафтопродуктами було забруднено узбережжі.

Також з'ясувалося, що у танкера були проблеми з судновими документами. Як одна з версій обговорювалася можливість його участі в незаконній дозаправці суден. Але Держприкордонслужба даний факт не підтвердила.

За версією слідства, танкер зазнав аварії через те, що капітан проігнорував попередження про шторм і відмовився від запропонованої допомоги, чим поставив під загрозу життя членів екіпажу і безпеку в акваторії Одеського морського порту. Надалі судно почало дрейфувати і потрапило на мілину.

Судновласник пообіцяв відбуксирувати «Делфі» з пляжу «Дельфін» до 31 березня 2020 року. Однак судно так і не забрали з узбережжя в обіцяний термін.

У травні, червні та липні було зафіксовано кілька витоків нафтопродуктів з аварійного танкера.

Голова Одеської ОДА Максим Куций заявляв, що судновласник обіцяє відбуксирувати танкер до 25 червня, але пізніше Адміністрація морпортів продовжила терміни до 20 липня.

Пляж «Дельфін» закритий для відпочивальників.