Виїхати за кордон може далеко не кожен чоловік / фото ДПСУ

Стало відомо, як можуть виїхати за кордон в умовах мобілізації чоловіки, які мають дітей, а також студенти.

Про це розповів "Фактам" адвокат Артем Сімутін.

"Ситуація: у батька троє дітей від різних шлюбів. Так ось, право виїзду має тільки батько, який утримує дітей. Інакше факт батьківства такого права не дає. А ще є людський фактор: виїжджаєш з документами, проте без дітей, можуть і не пропустити, доведено", - каже адвокат.

Відео дня

Для перетину кордону важливо мати документальне підтвердження такого права, наприклад, рішення суду про утримання, свідоцтво про народження тощо.

"Вловіть суть: утримання, а не природне батьківство. Якщо чоловік самостійно виховує одну дитину і більше, то для виїзду необхідно встановлення місця проживання дитини з батьком. Це може бути рішення суду, органу опіки та піклування, свідоцтво про смерть матері дитини або рішення про позбавлення матері батьківських прав", - уточнив експерт.

За словами Сімутіна, якщо чоловік одружився вдруге, він втрачає статус самотнього батька.

"Тут головне - встановлення факту проживання з батьком і повторне одруження. Виїзд чоловіка по догляду за хворими членами сім'ї - випустять тільки чоловіка, який матиме відповідний висновок МСЕК або ЛКК, що людина потребує постійного догляду. Без такого навіть тих, хто доглядає за лежачими, не пустять. Хіба що ви їдете разом з ними, але якщо про це не свідчать документи, все марно", - розповів він.

Виїзд студентів за кордон

У цьому плані ситуація теж непроста, констатував адвокат.

"Кажуть, що потрібно на кордоні показати тільки наказ про зарахування на денну форму, студентський квиток, ще якісь нотаріальні документи. Але хоч документ з Гарварду тикайте - не випустять. Ваш пропуск - це довідка з військкомату про відстрочку на 6 місяців, тому що більше закон не дозволяє. А щоб її отримати, потрібно пройти медкомісію РВК і стати на облік", - пояснив він.

Раніше повідомлялося, кому з чоловіків дозволено виїзд за кордон під час воєнного стану.