Тубуси від "Джавелінів" отримали нове життя / фото Генеральний штаб ЗСУ

Конструктори у Вінниці дають друге життя "Джавелінам". Із використаних тубусів роблять професійні акустичні колонки. А продають на аукціонах за кордоном. 

"Ми спроектували, які динаміки сюди підійдуть, як їх поставити. Спроектували електроніку та модулі зв'язку, щоб підключитися до системи", - розповідає в сюжеті ТСН інженер акустичних систем Валерій Олексюк.

Спочатку у спеціальній програмі розробили макет, підібрали деталі до системи, далі - виробництво кріплень, фарбування й встановлення динаміків. Нині інженери тестують гучність системи. Усі колонки виготовляють на вінницькому підприємстві, з молотка вони підуть на закордонних аукціонах. Першу вже купив американець українського походження за півмільйона гривень.

"Я довго думав, що з ним зробити: розмалювати чи розписати цікаво. Але вирішив, що, створивши технологічний продукт, який дійсно буде цінний людині, яка його придбає, якою ця людина зможе користуватися у повсякденному житті чи бізнесі, саме такий продукт буде корисний", - каже волонтер Максим.

Це не просто тубус із динаміками, а система, яка має власну історію: "Джавелін", футляр якого перетворили на колонку, колись дуже допоміг українським бійцям під Авдіївкою. 

Нагадаємо, "Джавелін" — це зброя типу "вистрілив і забув". Щойно оператор робить постріл, можна бігти в укриття, поки ракета знаходить шлях до цілі. Це було особливо важливо в перші дні війни, оскільки росіяни, як правило, йшли колонами, намагаючись вторгнутись до міст. Оператор Javelin міг вистрілити з будівлі або за деревом і зникнути до того, як росіяни стріляли у відповідь.

Також Javelin добре вражає слабке місце російських танків – їхню поверхню, оскільки його траєкторія після запуску вигинається вгору, а потім падає на ціль зверху.

"Джавелін" - характеристики

  • Вага: 22,3 кг, з яких ракета - 15,9 кг
  • Дальність пострілу: 2500 м
  • Бронепробиття: 600 мм за динамічним захистом
  • Розрахунок: 1 або 2 людини

Вас також можуть зацікавити новини: