Журнал Forbes опублікував перший список 100 найкращих факультетів України з 10 найпопулярніших напрямів - право, соціальні та гуманітарні науки, економіка, точні та природничі науки, медицина, компʼютерні науки та IT, менеджмент, промисловість, бізнес-освіта.

90% найкращих факультетів розташовані в Києві, Львові та Харкові, 95% - частина державних університетів. Але ситуація змінюється на користь приватних ЗВО на кшталт першого у країні приватного політехнічного університету у Маріуполі, відкриття якого "Метінвест" запланував на 2022 рік.

Юридичний фах залишається одним із найбільш популярних серед абітурієнтів. Причина такої популярності - гіперболізована престижність, вважає Іван Шемелинець, експерт фундації DEJURE. Водночас рівень випускників дедалі менше влаштовує роботодавців, і ця проблема системна. 

Відео дня

Масі Найєм, партнер юридичної компанії Miller, каже, що варто акцентувати увагу на практичні заняття, а не на виховання "загальних юристів".

Із соціальних наук перше місце у рейтингу Forbes посів факультет соціології Харківського національного університету. 

За словами експертів, найкращих соціологів готують у Могилянці, Харківському та Київському Національних університетах, адже у них достатня базова підготовка.

Серед гуманітарних факультетів найвище оцінили Інститут філології КНУ. "Ми найбільше цінуємо гуманітаріїв з НаУКМА та КНУ",– каже засновник PR‑агентства Newsfront Володимир Дягтярьов. За словами експертів, люди з гуманітарною освітою чудово знаходять себе в IT‑сфері, HR.

Так, конкуренція за найкращих випускників економічних факультетів тільки зростає, але роботодавці нарікають на зниження рівня підготовки спеціалістів, нерідко найкращі випускники виїжджають за кордон. 

Тут лідером рейтингу став економфак КНУ ім. Тараса Шевченка, а найбільша конкуренція за бюджетне місце – на факультеті міжнародної економіки й менеджменту КНЕУ ім. Вадима Гетьмана.

Оцінили експерти й факультети точних наук. Українських технарів у всьому світі цінують за сильну фундаментальну підготовку. "Ми 25 років намагаємося тримати фундаментальний фізико-технічний рівень. Я не чув, щоб наші студенти, які добре навчалися, не могли знайти роботи", - каже Олексій Новіков, науковий керівник Фізико-технічного інституту КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Читайте такожДесять українських університетів потрапили до рейтингу кращих у світі

Що стосується природничих наук, то тут, як розповідають в Інституті високих технологій (ІВТ) КНУ ім. Тараса Шевченка, фахівці цінуються, особливо ті, що стажувалися за кордоном. В інституті навчається понад 300 студентів, з яких майже десяток щороку їдуть на навчання або стажування у закордонні виші.

У медицині перше місце посів факультет біомедичної інженерії КПІ. У його лабораторіях розробляються методи експрес‑діагностики онкологічних захворювань, розповідає декан Віталій Максименко. 10% студентів факультету – іноземці, за середнього для українських вишів показника 3%.

Говорячи про рейтинг факультетів з компʼютерних наук та IT, експерти зазначають: топові українські університети разом узяті не в змозі підготувати стільки айтішників, скільки потребує ринок. Плюс немало фахівців виїжджають на роботу за кордон.

Так, заснований 52 роки тому факультет КНУ працює на межі можливостей: щоб набирати більше студентів, потрібні нові корпуси і викладачі. Випускники замість наукової кар’єри обирають роботу в IT або власний бізнес. Наприклад, середня зарплата розробника в Україні, за даними DOU.UA,– $2500.

Менеджерів-фахівців де тільки не готують: від Львівського політеху та Національного авіаційного університету в список 10 найкращих увійшли аж по два факультети, які вчать на управлінців.

Та одна з проблем: більшість викладачів менеджменту в державних вишах не мають досвіду управління реальним бізнесом. Утім, в українських шкіл менеджменту є і світлий бік. Це нетворкінг. 

Говорячи про промисловість, фахівці зазначають, що в Україні формуються нові освітні можливості для майбутніх машинобудівників.

Озвучують у цьому ключі свої амбітні плани у компанії "Метінвест" Ріната Ахметова - відкриття у 2022 році в Маріуполі гірничо‑металургійного університету. "Навчальні програми будуть орієнтовані на конкретні запити українського бізнесу",– заявляє ректор "Метінвест‑Політехніки" Олександр Поважний.

Бізнес-освіта

Forbes присвятив цьому напрямові окрему номінацію та визначає п’ятірку найкращих бізнес‑шкіл. Серед них - Київська школа економіки (KSE) – єдиний в Україні економічний факультет "західного типу" 

Києво‑Могилянська бізнес‑школа (kmbs) – єдина школа цього рейтингу, яка функціонує при державному університеті. Заклад готує лідерів трансформаційних процесів, спеціалістів у сфері безпеки та оборони.

Міжнародний інститут менеджменту (MIM‑Kyiv) став першою бізнес‑школою УРСР, а вже наступного року випустив перших магістрів бізнес‑адміністрування. 

Львівська бізнес‑школа (LvBS) Українського католицького університету - єдиний заклад у нашій країні, де запроваджено бізнес‑програми у сферах технологій та HR.

Міжнародний інститут бізнесу (IIB) пропонує міжнародні програми з маркетингової освіти та управління виробництвом.