Фонд Ріната Ахметова надає психологічну допомогу мирним жителям Донбасу

Фонд Ріната Ахметова надає психологічну допомогу мирним жителям Донбасу, яким складно впоратися з травмами пережитого, а також із тягарем нинішніх обставин. Постраждалим через події на сході України допомагають подолати депресії та тривожні стани. Психологи працюють під час особистих зустрічей, онлайн-сесій, індивідуальних і групових занять. Підтримка здійснюється в рамках проєкту «Музей «Голоси Мирних».

Нікого не залишає байдужим історія Марії Гончарової, матері 8 дітей, яка прикривала їх собою, рятуючи від обстрілу.

Фонд Ріната Ахметова надає психологічну допомогу мирним жителям Донбасу

«Згасло світло, був дуже страшний обстріл, свистіло, ревіло, всі будинки ніби сипалися, гуркіт стояв на все місто. Найменшу дочку закрила своєю спиною, тримала її на руках. Інша дівчинка стояла у мене в ногах. Мені відірвало ногу, а дитина цілою залишилася. Це реально чудо», – ділиться спогадами жінка.

Відео дня

Одному з синів Марії осколком поранило ногу, інший – отримав перелом ноги, сама жінка через травму кінцівки була обезкровлена, врятували донори.

«Коли я втрачала свідомість, чула голоси дітей: «Мама, не йди, не засинай! Мама, нам боляче, будь з нами!»», – розповідає вона.

Фонд Ріната Ахметова надає психологічну допомогу мирним жителям Донбасу

Пережитим Марія Гончарова поділилася з Музеєм Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних». У Музеї зберігається тисяча подібних історій жителів Донбасу. Фонд мріє зібрати мільйон таких свідчень, а до кінця 2025 року планується зібрати 100 тисяч. «Голоси Мирних» – це довірчий простір, де люди можуть розповісти про пережите, звільнитися від тягаря мовчання, дозволяючи своїм землякам, співвітчизникам і людям у різних країнах почути, побачити, зрозуміти розумом і відчути серцем їхній біль.

«Жителі Донбасу, тих територій, де активно проходили бойові дії, травмовані. Не всі змогли отримати допомогу в повному обсязі, коли вони цього потребували. Все, що не було проліковане своєчасно, дає про себе знати з великою інтенсивністю. Відбувається те, що в психології ми називаємо ретравматизація. І зараз цим людям дуже важливо приділяти достатньо уваги», – розповіла сертифікований гештальт-терапевт, екскоординатор психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова Марина Сорокіна.

Фонд Ріната Ахметова надає психологічну допомогу мирним жителям Донбасу

Невилікувана травма війни може мати наслідки та проявляти себе навіть у наступних поколіннях, у дітях. У той же час зцілення та відкритість до світу – це можливість послужити і собі, і оточуючим.

Отримати консультацію психолога можуть усі жителі Донецької та Луганської областей старше 14 років. Для цього можна звернутися на гарячу лінію Фонду по телефону 0800509001.

Починаючи з 2014 року психологічну підтримку Фонду отримали понад 60 000 жителів сходу країни різного віку. Завдяки проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» в 2015-2020 роках курс психологічної реабілітації пройшли майже 4 500 дітей, які проживають по обидві сторони лінії зіткнення. Досвідчені психологи, яких Фонд Ріната Ахметова навчив роботі з травмою війни, допомогли їм впоратися з пережитими страхами. Фонд також єдиний в Україні системно займається реабілітацією поранених дітей Донбасу: для них проведено 129 курсів відновного лікування і 10 курсів онлайн психологічної реабілітації.

«Проєкт Музей «Голоси Мирних» Фонд Ріната Ахметова запустив у 2020 році. Мета цього унікального проєкту – розповісти всьому світу про долі тих, чиє життя конфлікт на Донбасі назавжди розділив на «до» і «після». Історій про пережите стільки, скількох людей він торкнувся. І важливо не лише зберегти кожну з них, а й почути очевидців трагічних подій, дозволити їм звільнитися від вантажу пережитих спогадів», – зазначила директорка з комунікації Фонду Ріната Ахметова Юлія Єршова.

Мирні жителі Донбасу можуть розповісти свою історію безпосередньо заповнивши форму на сайті або звернувшись на гарячу лінію Фонду за телефоном 0800509001.